18. 01. 2018 Sociálne inovácie

Niekto pri pohľade na pavúka prepadne panike, ona ich študuje

Má iba 18 rokov a za sebou kopu úspechov. Nelu podporil aj AXA Nadačný fond v Nadácii Pontis.

Nela Gloríková už od útleho detstva túžila robiť výskumy, ktorými by, ako sama vraví, mohla prihodiť novú tehličku do chrámu poznania. Bez tvrdej driny, usilovnej práce a podpory spoľahlivého partnera by to nešlo.

Ako malá školáčka najprv mapovala vtákov, presnejšie vodnára potočného na rieke Poprad, ktorý je indikátorom čistoty vôd, a jej práca získala striebornú medailu na medzinárodnej olympiáde IYIPO v gruzínskom Tbilisi. Najnovšie, už ako staršiu študentku, ju fascinujú pavúky, teda ich sociálne správanie.

Pred časom sa zamerala na rod Oxyopes, ale nakoniec, kvôli lepšej dostupnosti v teréne, skúma druh Amaurobius, ktorý javí známky semisociálneho správania. „To sa prejavuje tak, že malé pavúky po vyliahnutí z vajíčok zostávajú určitý čas spolu s matkou a spoločne lovia potravu. V takýchto skupinkách je genetická príbuznosť medzi jej členmi veľmi vysoká – keďže pochádzajú všetci od jednej matky,“ hovorí Nela. Cieľom Nelinho výskumu teda je zistiť, čo sa stane, ak sa z týchto skupín odoberie pár členov, ktorých zároveň nahradia inými od cudzej matky. Bude takáto pavúčia skupina schopná rovnako efektívne loviť potravu ako tá pozostávajúca len z príbuzných členov? Rozoznávajú sa pavúčie mláďatá navzájom a rozpozná si samica svoje mladé? „Tieto a mnohé ďalšie otázky mieria na preskúmanie vzťahov medzi kooperáciou a mierou genetickej príbuznosti – čo je nesmierne pútavá a aktuálna téma výskumu,“ vysvetľuje Nela s tým, že túžba po poznaní je často silnejšia ako strach z pavúkov. Navyše tieto živočíchy boli vraj na podobný typ experimentu dokonalým objektom.

Splní sa jej sen?

Ako dlho je potrebné sa skúmaniu venovať, aby sa dostavili prvé relevantné výsledky? „Očakávala som, že jedna sezóna bude stačiť, ale ukázalo sa, že pre väčšie množstvo dát budú lepšie dve. No už teraz moja práca odhaľuje ďalšie nezodpovedané otázky,“ vraví budúca študentka biológie. Ak všetko pôjde, ako má, výsledky tejto jednej z málo preskúmaných výskumných tém biológie by mohli byť publikované vo vedeckom časopise. A talentovanej dievčine z Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade sa splní sen, pretože zo všetkého najviac túži byť vedkyňou. „Už teraz viem, že je to práca, ktorá by ma napĺňala a bavila.“ Nela má šťastie. V jej vedeckých začiatkoch ju podporuje okolie aj rodina. Lásku k biológii v nej prebudil strýko, mimochodom učiteľ biológie, a mamina jej zasa vytvorila všetky podmienky doma. Svoju zásluhu na jej úspechu bude mať aj AXA Nadačný fond v Nadácii Pontis. „Vďaka grantovému programu som si mohla dovoliť kompletné vybavenie terárií pre pavúčiky a tiež techniku na analýzu dát,“ uzatvára sympatická študentka, ktorá by chcela študovať biológiu v kombinácii s matematikou a štatistikou na Karlovej alebo Masarykovej univerzite v Českej republike.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.