Loftové bývanie

Tagy:  loftové bývanie, loftový byt, byt v priemyselnej budove

Sponzorované odkazy:

Loftové bývanie

Loft je označenie pre rozľahlý byt s otvoreným priestorom. Takéto bývanie má svojich priaznivcov aj odporcov a je pravdou, že loftové bývanie nie je pre každého. Alternatívne bývanie vyhľadávajú väčšinou mladí ľudia, ktorí túžia po nevšednom životnom štýle. Títo ľudia väčšinou nemajú deti, pretože rodiny s deťmi sa v otvorenom priestore bez súkromia necítia dobre. Vzniká prestavbou starých nevyužitých priemyselných budov, kde sú otvorené priestory bez priečok s vysokými stropmi, vďaka ktorým vzniká jedinečná možnosť pre stavbu poschodí.

Rozdiel medzi podkrovím a loftom

Podkrovie je umiestnené v hornej časti budovy priamo pod strechou a je špeciálne vytvorené, ako celé poschodie budovy. Na rozdiel od toho loft v sebe zahŕňa niekoľko miestností, ktoré nie sú oddelené od spodných poschodí.

loftloft

Loftový byt

Bývanie v lofte si zamilovali voľnomyšlienkari a bohémovia už v 60. rokoch minulého storočia v Amerike, ktorí tu mali ateliéry. Opustené priemyselné budovy sa stali v New Yorku lacným bývaním a postupne sa tento trend presunul aj cez oceán do Londýna a tiež do Paríža, kde sa lofty prestavali z bývalých dielní vo dvore. U nás sa začali objavovať prvé lofty z 90. rokoch a jedným z prvých bol priestor bývalej krčmy na Žižkove.

Medzi typické znaky loftov patria okrem veľkého otvoreného priestoru s vysokými stropmi tiež priemyselné materiály, ako je oceľ, betón, veľké okná, nezakryté konštrukcie a rozvody. Nie je to však nutnosťou.

Štýl loftového využitia priestorov je mať v celej miestnosti kuchyňu s obývacou izbou, nad ktorou je otvorená miestnosť určená k spánku.

Loftové bývanieLoftové bývanie

Aké sú výhody

Veľkou výhodou je veľký priestor, vzdušnosť a svetlosť miestnosti. Mnoho ľudí sa tiež zamiluje do ojedinelých stavebných prvkov, ako sú trámy, výklenky a komíny.

Aké sú nevýhody

Loftové bývanie má bohužiaľ aj svoje nevýhody, medzi ktoré patrí nedostatok súkromia, ľahké šíreniu prachu, dymu, výparov a tiež jeho vysoká kúpna cena.

Prečo je ich cena taká vysoká

Loftové byty sú oproti klasickým o niečo drahšie, pretože u nich vzniká finančne náročná rekonštrukcia z pôvodných priestorov a navyše musia spĺňať veľa noriem a predpisov. Aj napriek tomu je po nich dopyt stále vysoký a to predovšetkým u bohatších ľudí.

Článok Loftové bývanie bol publikovaný 9. listopadu 2017 v 08.00 v rubrike Byt. Autorom článku je Karolína Arnoštová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...