pondelok 11. septembra 2017

Turecké leto v paradajkovej omáčke


Celé leto sme na nich fičali. Paradajky, papriky, cukety, baklažány. Z vlastnej záhrady. Aj mi je ľúto, že ich sezóna pomaly končí, ale zasa na druhej strane sa už strašne teším na všetky tie cvikly, tekvice, huby, ragú, guláše, rizotá a ostatné jesenné dobroty.
Ak by ste ale ešte mali chuť na rýchly návrat leta, a na záhrade ešte zbierate posledné letné plody, vyskúšajte túto dobrotu od našej tureckej maminky. Kızartma doslova znamená "vyprážať", a  v podstate ide o jednoduché zeleninové jedlo, vyprážanú zeleninu v oleji s paradajkovou omáčkou. A nieže to budete chcieť ošidiť! žiadne pečenie. vyprážať! Inak na autentickú chuť Turecka zabudnite :)
 
"Kızartma" - vyprážaná zelenina v paradajkovej omáčke
množstvá neuvádzam, dajte si zeleninu akú máte radi v akomkoľvek množstve :)
- zemiaky
- baranie rohy
- červenú papriku - kapiu
- paradajky, najlepšie s mäsité nie veľmi šťavnaté
- bakažány
- cukety 
- cibuľa
- cesnak
- repkový olej na smaženie
- olivový olej
- petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika 

Postup je veľmi jednoduchý. Zeleninu nakrájame - cibuľu, cesnak na tenké plátky, baklažány, cukety a zemiaky na zhruba pol centimetrové plátky. Baklažány môžeme posoliť a nechať vypotiť, opláchnuť a osušiť - nenasajú tak veľa oleja pri neskoršom smažení. Paradajky nakrájame na kocky. 
Baranie rohy môžeme ponechať v celku. Vo väčšej širšej panvici zohrejeme 1 cm vrstvu repkového oleja s malou lyžičkou soli (trik mojej svokry - zelenina neprská tak bláznivo + soľ zeleninu ochutí už počas smaženia). 
Postupne po častiach v oleji osmažíme papriky, baranie rohy, baklažány, cukety a zemiaky. Vyberieme, odložíme na tanier. Z panvice zlejeme zvyšný olej a vytrieme papierovou utierkou. Pridáme pár lyžíc olivového oleja, cibuľu a cesnak, chvíľu spolu opražíme. Potom pridáme paradajky, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a sladkou červenou paprikou. Chvíľu spolu podusíme, ak treba podlejeme troškou vody. 

Zeleninu rozložíme na servírovací tanier a prelejeme paradajkovou omáčkou. Posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame teplé alebo vlažné. Výborné sa k tomu hodí obyčajný biely jogurt a biely chlieb. 

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall