Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. mája 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Národná rada SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré včera jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia. Poslanci tým podľa nej urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry.

Bratislava - Premiérovi Robertovi Ficovi včera ráno urobili kontrolné CT vyšetrenie brušnej dutiny. Je pri vedomí a komunikuje.

Bratislava - V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga, ktorý je poverený vedením Národnej rady SR.

Bratislava - O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia bude po novom rozhodovať rada fondu. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú včera schválili poslanci Národnej rady SR.

- Pre výskyt medveďa hnedého sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Právnu úpravu včera definitívne schválili poslanci Národnej rady SR. Opoziční kresťanskí demokrati prijatie novely privítali.

Bratislava - Sladené balené vody, ochutené sýtené nápoje, ľadové čaje, džúsy, ale napríklad aj nealkoholické pivo a víno s obsahom alkoholu nepresahujúcim 0,5 % budú od začiatku budúceho roka podliehať novej dani. Vyplýva to z návrhu zákona, o ktorom bude dnes rokovať vláda. Kabinet pod vedením ministra obrany Roberta Kaliňáka by mal schváliť aj novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov.

- Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd naďalej odmietajú zavedenie dane na vybrané sladené nápoje.

Bratislava - Dopyt po nehnuteľnostiach na rezidenčnom trhu na Slovensku rastie. Najvýraznejšie je to vidieť v Bratislave. Ceny nových bytov v hlavnom meste prekročili sumu 5000 eur za štvorcový meter.

Bratislava - Na Slovensku je 165.770 ľudí bez práce. Je to historicky najmenej za celé obdobie sledovania štatistiky. Počet pracujúcich cudzincov prekročil hranicu 105.000.

Bratislava - Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov. Objavia sa tam už koncom tohto, najneskôr začiatkom budúceho týždňa. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Brusel - Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť energetiky v Bruseli odobrili reformu trhu s elektrickou energiou. čo znamená, Spotrebitelia v celej EÚ budú ťažiť zo stabilnejších cien energie, menšej závislosti od ceny fosílnych palív a lepšej ochrany pred budúcimi krízami.

- Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť telekomunikácií včera schválili zákon o umelej inteligencii.

Brusel - Členské krajiny EÚ sa v Bruseli dohodli na uvoľnení výnosov zo zmrazených ruských aktív v Únii v prospech Ukrajiny vrátane nákupu zbraní.

- Plán Európskej únie nasmerovať výnosy zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine bude mať "nepredvídateľné" následky pre eurozónu. "V EÚ budú skôr či neskôr nútení vrátiť našej krajine, čo bolo ukradnuté," uviedol diplomatický zástupca Ruska pri Európskej únii.

Brusel - Európska únia chce otvoriť formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom 25. júna - v deň, keď sa šéfovia vlád a štátov stretnú na summite EÚ v Bruseli.

Moskva - Rusko oznámilo začiatok prvej fázy plánovaných vojenských manévrov s použitím taktických jadrových zbraní neďaleko Ukrajiny. Podľa Moskvy ide o reakciu na "hrozby" zo strany Západu.

Kyjev - Ukrajinská armáda oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym.

Varšava - Poľský premiér Donald Tusk obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy. Varšava a Západ tvrdia, že tento prílev migrantov organizujú Minsk a Moskva v rámci "hybridného" útoku s cieľom destabilizovať EÚ.

Jeruzalem - Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe oznámil, že pozastavuje distribúciu jedla v meste Rafah na juhu Pásma Gazy pre nedostatok dodávok pomoci.

Ostrava - Slovenská hokejová reprezentácia uzavrela účinkovanie v základnej B-skupine MS vysokou prehrou so Švédskom 1:6. Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali už pred duelom isté 4. miesto v tabuľke a zajtra nastúpia v pražskej O2 aréne proti víťazom "áčka" Kanaďanom.

Mount Everest - Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková sa včera stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia pomocného kyslíka.