Úvod Z DOMOVA V apríli sme dosiahli najnižšiu nezamestnanosť v histórii SR

V apríli sme dosiahli najnižšiu nezamestnanosť v histórii SR

Erik Tomáš. (Foto: archív)

Slovenská republika mala v apríli najnižšiu mieru nezamestnanosti od svojho vzniku. Miera nezamestnanosti vyrátaná z celkového počtu nezamestnaných na ekonomicky aktívnom obyvateľstve dosiahla v apríli 2024 5,96  percenta. Podľa ministra práce Erika Tomáša tak nezamestnanosť prestáva byť jedným z najväčších problémov Slovenska.

„Slovensko dnes dosiahlo významný míľnik. Máme najnižšiu mieru nezamestnanosti od vzniku nášho štátu a dovolím si tvrdiť, že nezamestnanosť definitívne prestáva byť na Slovensku jedným z tých najväčších problémov. Našou prioritou sa stávajú iné veci, ako je napríklad tlak na rast miezd,“ uviedol Tomáš na mediálnej konferencii.

Šéf rezortu práce ďalej priblížil, že ukazovateľ podielu nezamestnaných v produktívnom veku na ľuďoch v produktívnom veku bol v apríli na úrovni 4,56 percenta. Podiel disponibilných uchádzačov na obyvateľstve v produktívnom veku dosiahol úroveň 3,82 percenta.

Tomáš však upozornil, že hoci nezamestnanosť dosiahla svoje historické minimum, na Slovensku je stále 165.000 nezamestnaných ľudí. Pripomenul, že rezort práce spustil už viacero programov, ktoré majú pomôcť uchádzačom o zamestnanie nájsť si prácu.

Doplnil, že rezort práce sa chce aktuálne sústrediť na tlak na rast miezd. „Vláda SR aj ministerstvo práce trvajú na tom, aby minimálna mzda predstavovala 60 percent z priemernej mzdy. Trváme na tom, aby sme sa vrátili k automatu, ktorý už na Slovensku fungoval,“ uviedol Tomáš.

Ako doplnil, ak sa podarí prijať novú legislatívu do konca tohto roka, podľa nových pravidiel by sa o novej minimálnej mzde malo rokovať na budúci rok. V prípade, že sa podarí nové pravidlá uviesť do praxe, podľa Tomáša by mala minimálna mzda v roku 2026 dosiahnuť 920 eur, v roku 2027 výšku 970 eur.