Denník N

Záchranári: Dieru po guľke do pár sekúnd nemusíte vidieť, no projektil vytvorí ničivý tunel

Matej Polák (vľavo), Dušan Sopoliga. Foto N - Tomáš Hrivnák
Matej Polák (vľavo), Dušan Sopoliga. Foto N – Tomáš Hrivnák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako záchranári postupujú pri strelných poraneniach a bolo správne premiéra Roberta Fica po atentáte odviezť do nemocnice v Handlovej?

Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák a Dušan Sopoliga, ktorý je záchranár a inštruktor kurzov taktickej medicíny, kde sa orientuje na strelné poranenia, to vysvetľujú v rozhovore.

„Bola by obrovská chyba robiť niečo so zraneným priamo na mieste, kde nevieme, či nie je ďalší strelec,“ hovorí v rozhovore záchranár Polák.

Je to iné, keď záchranári prichádzajú k pacientovi, ktorý má strelné poranenia?

Matej Polák: Je to rozhodne iná situácia, ako keď prichádzate k bežnému pacientovi, napríklad k dôchodcovi, ktorý je liečený len na vysoký krvný tlak. Iné sú aj okolnosti samotného zásahu po strelnom poranení. Pri takomto poranení je predpoklad, že ho spôsobil niekto iný ako pacient. Nie je to istota, niektoré strelné poranenia si pacienti spôsobia sami, ale pokiaľ niekto na pacienta strieľa, tak je možnosť, že bude strieľať ďalej, aj keď tam prídu záchranári. V prvom rade tak musia dávať väčší dôraz na vlastnú ochranu, aby sa nestali ďalšími pacientmi oni ako zásahová posádka.

Máte osobnú skúsenosť s takýmito zraneniami? 

Dušan Sopoliga: Štatisticky strelné alebo penetrujúce poranenia, čo sú napadnutia bodnou alebo strelnou zbraňou, sú na Slovensku, chvalabohu, raritné. Ak by sme to porovnali so Spojenými štátmi, nemáme až také skúsenosti.

Matej Polák: Na Slovensku ide pri strelných poraneniach skôr o samovraždy. Pri tých sme, bohužiaľ, už boli všetci, dokonaných alebo nedokonaných. Postrelené osoby sú, našťastie, raritné. Do budúcna nás to pravdepodobne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie