Gašpar vyzýva k vzájomnej tolerancii. Nebudem tu spievať piesne, že je to najlepšie uznesenie, zaujali sme gesto jednoty, tvrdí Dubéci

Andrej Danko sa ospravedlnil. Urobil tak na poslaneckom grémiu preto, že sa na prvej tlačovej konferencií po atentáte nechal uniesť emóciami a hovoril o politickej vojne. O atentáte na premiéra sme sa rozprávali s Tiborom Gašparom (Smer-SD) a Martinom Dubécim (PS).

20240521 - TEMA-DNA
ta3

Politici koalície a opozície v dokumente jednohlasne vyzvali na zmenu spôsobu rétoriky medzi sebou a komunikácie s verejnosťou.

"Ľudia, budte k sebe tolerantní. Politika sa nevyjadruje len ústami politikov, ale debatuje sa o nej v našich krčmách, na uliciach, v dopravných prostriedkoch," odkázal Gašpar. 

Bol pri tom, keď sa politici rozhodli spísať uznesenie na nešírenie nenávisti.

"Chceli sme sa zhodnúť na uznesení aj s opozíciou," dodal s tým, že to nezostane iba pri týchto deklaráciách. 

Dubéci regoval, že tento krok považuje "za dôležité a silné gesto v dnešnej dobe. Parlament bol schopný prijať takéto uznesenie aj naprieč politickým spektrom. Takéto gesto od nás spoločnosť čakala." Text vníma ako minimálny základný prienik, na ktorom sa dokázali zhodnúť.

O čom je uznesenie?

Uznesenie hovorí o výzve na nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde SR, "pretože výsledkom môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy". Koalícia v uznesení apeluje tiež na zmierňovanie napätia v spoločnosti. Zdôrazňuje, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory.

Bez vulgarizmov

"Opozícia je preto opozícia, že má kritizovať a má prinášať iný pohľad. Ale že to bude bez vulgarizmov, bez nadávok," povedal Gašpar a dúfa, že sa takéto správanie vytratí z mediálneho priestoru.

"Naše pripomienky boli vypočuté a výsledkom bolo hlasovanie. Podstatné sú činy a slová. Verím, že politická aréna bude slušná. Postupnými krokmi sa snáď situácia upokojí," dodal Dubéci. 

Politický motív útoku

Dubéci spomenul, že sa nikdy opozícia a koalícia 100% nedohodnú, no je to všetko o kompromisoch. Priznal, že mu prekážali v uznesení niektoré slová, či odstavec v texte, ale nie je to podstatné. "Boli sme schopní nájsť prienik. V každej normálnej krajine po niečom takom hroznom, ako sa stalo minulý týždeň, musí byť politická scéna schopná zaujať gesto jednoty a zmierenia aj za cenu kompromisu. Nebudem tu spievať piesne, že je to najlepšie uznesenie," dodal.

Gašpar je rád, že uznesenie prešlo na pôde NR SR. "Vnímal som to tak, že príčiny, ktoré sa snaží každý pomenovať a ktoré vedú k atentátu na premiéra, sme videli v rétorike a vo vzťahu medzi politikmi a médiami," povedal Gašpar.

Politika rozdeľuje

Politika podľa Gašpara rozdeľuje rodiny, rozdeľuje dlhoročné priateľstvá a nepáči sa mu to.

Doplňujúci návrh podľa Gašpara hovorí o tom, aby sme "nevideli vo svetle ohrozenia len úzku politickú špičku, ale máme vo verejnom priestore množstvo aktívnych ľudí, ako napr. starostov, primátorov, ktorí tiež čelia takýmto útokom."

Dubéci poznamenal, že za verejné osoby považuje aj príslušníkov médií. "Sú predmetom obrovskej nenávisti a často nespadajú ani pod rámec ochrany verejných činiteľov."

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok