Nebola v tom tretia osoba. Profil atentátnika na sociálnej sieti vymazal priamo Facebook

21.5.2024 19:47 , Aktualizované: 21.5.2024 22:21

Krátko po atentáte (15. mája) na slovenského premiéra Roberta Fica zmizol zo sociálnej siete Facebook profil útočiaceho. Podľa dostupných informácií je momentálne jasné, že ho neodstránil útočník ani žiadna osoba, ktorú by tým poveril, ale priamo Facebook.

Robert Fico atentát
Profimedia/ČTK

Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook, poskytla informácie, že profil atentátnika zmazala ona, nakoľko daná osoba porušovala pravidlá o nebezpečných jednotlivcoch, píše Denník N.

Facebookový profil 71-ročného muža, ktorý je obvinený z pokusu o vraždu slovenského premiéra a ktorým je podľa slovenských médií spisovateľ a aktivista Juraj Cintula, spoločnosť Meta zrušila v noci po stredajšom útoku. Sociálna sieť spolupracuje so slovenskými vyšetrovateľmi. Bližšie sa k veci nevyjadrila.

Zmazaná komunikácia

Slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v nedeľu povedal, že bezpečnostné zložky pracujú s verziou, že muž, ktorý na Fica strieľal, nekonal sám. Uviedol k tomu, že už dve hodiny po útoku mal atentátnik, ktorý bol zadržaný bezprostredne po čine, zmazanú históriu na sociálnej sieti Facebook a "komunikačnú históriu". Minister pritom dodal, že ju nezmazal útočník a zrejme ani jeho manželka.

Šutaj Eštok v nedeľu na tlačovej konferencii znovu upozornil, že ľudia, ktorí schvaľujú útok na Fica alebo šíria nenávisť na sociálnych sieťach, za to ponesú zodpovednosť.

Dnes minister vnútra v televízii ta3 povedal, že "ako pravdepodobnejšie sa javí, že útok bol skoordinovaný s nejakou skupinou... Pracujeme s tým, že to nebol osamelý útočník, ale že za tým prebiehalo niečo, čo sa snažíme objasniť". Dodal, že do vyšetrovania sú zapojené aj tajné služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok