Minimálna bočná vzdialenosť pri predchádzaní chráni vybraných účastníkov cestnej premávky

Na cestách predbiehame často, prípadne nás predbiehajú iní – je však mimoriadne dôležité, aby vodiči v takýchto situáciách vždy dbali na bezpečnosť seba aj ostatných. Najmä pre motocykle alebo bicykle môže byť riskantné, ak je vzdialenosť od áut príliš malá.

Pri riešení tohto problému má v Nemecku pomôcť dopravná značka, ktorá je stále relatívna nová a stáva sa, že ju niektorí motoristi nepoznajú.

Zákaz predbiehania vybraných vozidiel.

Konkrétne táto dopravná značka zobrazuje vľavo červené osobné auto a vpravo bicykel a motocykel. Najväčšie motoristické združenie ADAC v Nemecku uvádza: „Táto značka vyznačuje, že jednostopové vozidlá nesmú byť predbiehané viacstopovými motorovými vozidlami a motocyklami s postranným vozíkom. Zákaz predchádzania dvojkolesových vozidiel býva zriadený napríklad na úzkych cestách.“

Kto ignoruje túto dopravnú značku, musí v Nemecku počítať s rôznymi pokutami od 70 eur až do 150 eur za ignorovanie dopravného značenia pri predbiehaní. Pravidlá cestnej premávky v krajine stanovujú aj minimálnu primeranú bočnú vzdialenosť na predbiehanie napríklad cyklistov či majiteľov elektrických kolobežiek – konkrétne je to 1,5 metra v mestských oblastiach a vzdialenosť dva metre mimo mestských oblastí.

Zákon platný na Slovensku hovorí, že "dostatočný bočný odstup pri predchádzaní vodiča malého motocykla, cyklistu alebo chodca je spravidla najmenej 1 m pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km/h a 1,5 m v ostatných prípadoch".

Zdroj: futurezone.de / foto: cz.depositphotos.cz