Denník N

Strelec na premiéra nemusel mať komplica. Jeho profil vymazal Facebook

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

(Aktualizované 22.5. o vyjadrenia vládnych predstaviteľov) Informáciu o zmazaní všetkej facebookovej a komunikačnej histórie prezentovali ministri vnútra a obrany ako dôkaz toho, že útočník Juraj C. mohol mať komplicov. Táto verzia stále nie je vylúčená.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vymazanie facebookového profilu útočníka na premiéra Roberta Fica nemusí znamenať, že atentátnik mal komplica.

Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook, potvrdila pre Denník N, že profil strelca Juraja C. zmazala, pretože porušoval jej pravidlá o nebezpečných jednotlivcoch. Hneď po odstránení profilu informovala aj slovenské úrady.

Firma tvrdí, že profil odstránila „v noci po incidente“, presný čas neuviedla. Hovorkyňa len spresnila, že to urobili „krátko“ po tom, ako profil identifikovali, teda 15. mája.

O tom, že zmazali profil Juraja C., informovala Meta v utorok aj slovenského mediálneho regulátora – Radu pre mediálne služby.

„Pred malou chvíľou nás spoločnosť Meta informovala, že v súlade s krízovým protokolom, ktorý v nadväznosti na útok spustili, vymazali účet útočníka na Facebooku,“ uviedla rada v utorok.

Spoločnosť Meta následne v utorok podvečer potvrdila, že profil zmazala ešte 15. mája. Aj slovenská Rada pre mediálne služby v utorok večer upresnila, že Meta ju informovala o zmazaní profilu 15. mája, hoci pôvodne dostala od majiteľa Facebooku informáciu o 16. máji.

16. máj spomínal v stredu po rokovaní bezpečnostnej rady štátu aj vicepremiér Robert Kaliňák. Vraj takýto dátum má správa, ktorú dostali štátne orgány od Mety o vymazaní účtu.

Juraj C. strieľal na premiéra v stredu popoludní, potom ako sa v Handlovej skončilo výjazdové rokovanie vlády. Útok sa stal v stredu 15. mája okolo 14:30 h. Na predsedu vlády vystrelil päťkrát, pričom štyri rany ho zasiahli. Robert Fico bol po atentáte v mimoriadne vážnom stave, bojoval o život. Stále je hospitalizovaný v nemocnici v Banskej Bystrici.

Kedy zmazali profil? A kto tam ešte zasahoval?

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v nedeľu, keď prezentoval novú verziu vyšetrovania, že útočník nemusel byť osamelým vlkom, hovoril o vymazaní profilu dve hodiny po útoku. Nehovoril to však s istotou.

„Myslím si, že dve hodiny po spáchaní toho skutku mal páchateľ vymazanú všetku facebookovú aj komunikačnú históriu a nebola vymazaná ním a ani jeho manželkou zrejme,“ povedal Šutaj Eštok. Neskôr dodal, že manželka útočníka nebola tak „technicky disponovaná“, aby mohla túto komunikáciu vymazať.

Minister vnútra a námestník SIS Pavol Gašpar ešte hovorili, že informácie o zmazaní profilu na Facebooku vychádzajú z operatívnych informácií.

Spätne už nie je možné povedať, kedy presne bol profil Juraja C. zmazaný.

V tomto momente teda existujú dva časové údaje o vymazaní informácií z facebookového profilu atentátnika. Minister vnútra hovorí o dvoch hodinách po útoku.

Majiteľ Facebooku, spoločnosť Meta, časový údaj neuviedla presne, v utorok popoludní však doplnila, že profil zmazala ešte v deň atentátu 15. mája.

Teoreticky je tak stále možné, že niekto zasiahol do facebookového profilu Juraja C. ešte v stredu zhruba dve hodiny po atentáte a Meta zasiahla o niečo neskôr.

Dôležitú informáciu však pridáva slovenská Rada pre mediálne služby: „Dôležité je to, že Meta potvrdila, že účet odstránila priamo ona, nie niekto iný,“ vraví hovorkyňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matúš Šutaj Eštok

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie