Prvá diaľnica na Zemplíne: D1 má nateraz veľa variantov

Aký je aktuálny stav čo sa týka nového úseku D1 na východe? Rozhoduje sa, či pôjde na sever alebo juh od Michaloviec, cez Košický a Prešovský kraj až k hraniciam s Ukrajinou. Ako bod napojenia sa už skôr spomínal hraničný priechod Užhorod – Vyšné Nemecké.

Na ministerstve dopravy vyberajú celkovo z ôsmich variantov budúcej diaľnice. „Vláda ministerstvo zaviazala, aby do leta vybrali dva najvhodnejšie. Výstavbu urýchli aj nový zákon o strategických investíciách,“ napísal Úrad vlády v oficiálnom stanovisku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Predpokladané náklady na výstavbu asi 70-kilometrového úseku diaľnice sa pohybujú na úrovni zhruba jednej miliardy eur. Vláda zdôrazňuje, že prípravný proces na výstavbu tohto úseku D1 zodpovedá cieľom stanoveným v jej programovom vyhlásení.

V ňom sa vládni predstavitelia zaviazali „presadzovať zabezpečenie zdrojov na prípravu a realizáciu projektov, ktoré zlepšia dopravnú konektivitu a napomôžu odstráneniu úzkych miest na dopravnej infraštruktúre v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji“.

Zdroj: Úrad vlády SR – Facebook / foto: cz.depositphotos.com