Spoločnosť Chemes podala návrh na konkurz, dodávky tepla v Humennom zatiaľ nie sú ohrozené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radiátor, šetrenie energie, kúrenie
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Spoločnosť Chemes podala návrh na konkurz. Dôvodom je výpadok tržieb. Ten mal spôsobiť stále prebiehajúci súdny spor so spoločnosťou Východoslovenská energetika (VSE).

Spoločnosť Chemes zdôraznila, že podanie návrhu na konkurz automaticky neznamená, že zo dňa na deň bude ukončená činnosť spoločnosti Chemes a prerušia sa tak dodávky tepla či energií v meste Humenné.

Prebiehajú intenzívne snahy

Momentálne prebiehajú intenzívne snahy, aby nedošlo ku krízovému scenáru. Ani k ohrozeniu vyše 100 pracovných miest v spoločnosti Chemes a zhruba 1 500 pracovných miest vo firmách, ktoré pôsobia v Priemyselnom parku Chemes,“ informovala spoločnosť.

Problémy, ktoré vyústili do ohrozenia dodávok tepla v Humennom, začali podľa spoločnosti Chemes na jeseň 2021. „Spoločnosť VSE vtedy svojvoľne a v rozpore s platnou zmluvou zmenila podmienky predaja plynu, z ktorého sa vyrába teplo. Chemes zaň musel platiť viac, čo mu spôsobovalo straty. Znášal ich kvôli tomu, aby neboli ohrozené dodávky tepla Humenčanom. Popritom získal nového dodávateľa plynu, spoločnosť SPP,“ uviedla firma.

Spor medzi VSE a Chemesom sa dostal na súdy. „Aj napriek tomu, že rozhodnutie o ňom je v nedohľadne, podarilo sa VSE presadiť zadržiavanie platieb za teplo. Ide o platby, ktoré Chemes inkasuje od mestskej firmy Humenská energetická spoločnosť (HES),“ dodala spoločnosť Chemes. Táto situácia nastala na konci roku 2023.

Návrh na vyhlásenie konkurzu

Keďže výpadok tržieb zo strany spoločnosti HES sa nepodarilo nijako vyriešiť, bola spoločnosť Chemes v zmysle príslušnej právnej úpravy povinná podať návrh na vyhlásenie konkurzu.

V súčasnosti prebiehajú viacstranné rokovania smerujúce k plynulému pokračovaniu energetickej činnosti v Priemyselnom parku Chemes. Rovnako aj k zachovaniu zhruba 1 600 pracovných miest vo firmách, ktoré v tomto areáli pôsobia. Robíme všetko preto, aby tieto pracovné miesta ostali zachované,“ uviedlo predstavenstvo spoločnosti Chemes.

Spoločnosť Chemes na záver zdôraznila, že za účelom nájdenia rozumného riešenia pre budúce zabezpečenie dodávok tepla pre mesto Humenné a v Priemyselnom parku Chemes je potrebná súčinnosť všetkých dotknutých subjektov (Ministerstvo hospodárstva SR, spoločnosť SPP, ÚRSO, spoločnosť HES).

Upozorňuje, že náhlymi a neuváženými snahami môže byť ohrozený pozitívny výsledok,“ uzavrela firma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ChemesHumenská energetická spoločnosťMH Ministerstvo hospodárstva SRSPP Slovenský plynárenský priemyselÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetvíVSE Východoslovenská energetika