Denník N

Krajinu teraz vedie proamerický obchodník Kaliňák. Nemusí to byť taká zlá správa

Robert Kaliňák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z politiky chcel Robert Kaliňák už pred pár rokmi odísť, udalosti ho prinútili zostať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď v roku 2014 Robert Fico ako premiér kandidoval na prezidenta, bolo samozrejmé, že ak uspeje, novým premiérom sa stane Robert Kaliňák. Ten bol vtedy už druhýkrát ministrom vnútra a v denníku Sme vyšiel jeho veľký profil, ktorý sa ho snažil bližšie priblížiť (spoluautorkou je aj autorka tohto textu).

Vzťahy medzi Smerom a médiami boli už vtedy napäté, strana Roberta Fica ani pred desiatimi rokmi neposkytovala rozhovory niektorým médiám. Kaliňák napriek tomu na texte neformálne spolupracoval. Nie oficiálne, ale mimo záznam odpovedal na otázky.

Kaliňák do roku 2014

Veľký text mal podtitul „Podnikateľ, ktorý chce byť za dobrého“, čo presne charakterizovalo ministra vnútra v roku 2014. Redakcia hovorila s jeho učiteľmi, spolužiakmi, straníckymi kolegami, zaujímala sa o prostredie, v ktorom vyrástol.

Jeho otec bol námorník a zomrel, keď mal Robert Kaliňák 15 rokov. So starším bratom zostali v pozícii, v ktorej sa museli postarať o mamu. Jeho mama pochádza z bulharskej menšiny na Ukrajine a bola učiteľka.

Bratislavčan Kaliňák bol v podstate od mladosti opisovaný ako šikovný, vodcovský typ, obľúbený, vždy ochotný pomôcť, recitátor, ktorý vie všetko vybaviť. Ak v Smere možno niekoho označiť za inteligentného a schopného manažéra, je to on. Kaliňák je bystrý, má analytické schopnosti a vie sa rýchlo zorientovať v situácii. Vie tiež rokovať a riešiť spory.

Jeho profil „sympaťáka“ kazí iba to, že za dôležitú hodnotu vo svojom živote považuje peniaze. Kaliňák v podstate ľudsky nerozumie tomu, že niekto peniaze nepotrebuje na to, aby bol vnútorne spokojný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie