• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 3.6.2024Meniny má Karolína
19°Bratislava

Žilina pracuje na vybudovaní cyklotrás v meste aj v jeho okolí

  • 14:19 21.05.2024
  • Žilina
Žilina pracuje na vybudovaní cyklotrás v meste aj v jeho okolí

V stredu 15. mája sa na Mestskom úrade v Žiline konalo stretnutie, kde boli predstavené plány na rozšírenie a zlepšenie cyklistickej infraštruktúry v regióne.

Radnica chce ich vybudovaním zvýšiť atraktivitu mesta a jeho okolia pre obyvateľov i návštevníkov. Okrem primátora Petra Fiabáne sa rokovania zúčastnila aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Témou boli aj spoločné problémy, s ktorými sa samosprávy pri realizácii projektov stretávajú.

Cieľom stretnutia bola vzájomná výmena informácii týkajúcich sa procesu prípravy a realizácie cyklotrás na území mesta a jeho okolia. Zúčastnili sa ho zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja na čele s predsedníčkou Erikou Jurinovou, primátor Kysuckého Nového Mesta a predseda Združenia obcí Cyklotrasa Ochodnica-Žilina Budatín Marián Mihalda, riaditeľ Združenia obcí Rajecká cyklotrasa Miloš Martinka a projektový manažér cyklotrasy Vodné dielo Žilina-Terchová Peter Chrapčiak. Za mesto Žilina rokoval primátor Peter Fiabáne, zástupcovia z Útvaru hlavného architekta a z odboru riadenia projektov a investícií.

„Náš región má veľký potenciál na budovanie kvalitných cyklotrás. Prepojenie viacerými smermi ho môže ešte viac zatraktívniť pre turistov i domácich. Teší ma, že v podobnom názore sme sa navzájom utvrdili aj na stretnutí, ktoré sa z iniciatívy mesta konalo vôbec po prvýkrát,“ uviedol primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Jednotliví zástupcovia odprezentovali aktuálny stav realizácie výstavby cyklotrás, ktoré sú v meste a okolí avizované už dlhšie.

Jedným z takýchto projektov je Vážska cyklotrasa, ktorá má prepojiť hranice Trenčianskeho kraja pri Bytči s Turcom, Oravou a Liptovom. Diskutovalo sa však aj o trase, ktorá spojí mesto Žilina s Rajeckými Teplicami. Veľmi očakávaným je aj prepojenie Žilina-Brodno-Kysucké Nové Mesto-Dunajov. Zúčastnení na stretnutí preberali aj možnosti na rozšírenie už existujúceho cyklochodníka Žilina-Terchová.

„Účelom stretnutia bolo nielen vzájomné informovanie o aktuálnom stave všetkých pripravovaných projektov na budovanie cyklotrás, ktoré prepoja mesto s jeho okolím. Tiež sme diskutovali o otázkach, ktoré musia samosprávy riešiť. Podobne, ako pri iných investíciách, najčastejšie k nim patrí majetkové vysporiadanie pozemkov a silný odpor niektorých občanov,“ objasnil žilinský primátor. Napriek tomu sa na stretnutí dohodli, že vyvinú maximálne úsilie, aby tieto projekty boli dotiahnuté do konca v priebehu najbližších rokov.

Cyklotrasy umožnia nielen bezpečný rekreačný pohyb cyklistom, ale zároveň zlepšia podmienky pre tých, ktorí preferujú iné spôsoby dopravy napríklad do práce, vďaka čomu sa odbremenia cestné komunikácie.

„Zo stretnutia je jasné, že chuť budovať nové cyklochodníky nechýba aj napriek tomu, že k úspešnému výsledku musíme prekonať viaceré výzvy. Verím, že sa budú využívať nielen rekreačne, ale budú lákavé aj pre vyznávačov trailových a iných adrenalínových foriem cyklistiky,“ doplnil primátor s informáciou, že ďalšie stretnutie je naplánované na jeseň tohto roka.

Zdroj: Info.sk, Mesto Žilina
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Večer, v noci a utorok budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky

Večer, v noci a utorok budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky

DNES - 18:49Domáce

V pondelok večer, v noci a v utorok (4. 6.) budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky.

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v Bratislave viaceré opatrenia

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v Bratislave viaceré opatrenia

DNES - 18:42Domáce

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja prijímajú v Bratislave viaceré opatrenia. Z preventívnych dôvodov uzavrelo v pondelok podvečer hlavné mesto dolné parkovisko na Tyršovom nábreží.

Kaliňák odmieta tvrdenia PS, že Smer-SD zneužíva atentát na mobilizáciu voličov

Kaliňák odmieta tvrdenia PS, že Smer-SD zneužíva atentát na mobilizáciu voličov

DNES - 18:31Domáce

Robert Kaliňák odmieta tvrdenia opozičného PS, že Smer-SD zneužíva atentát na premiéra Roberta Fica na mobilizáciu voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Robert Kaliňák: Premiér naďalej podstupuje rehabilitačné a rekonvalescenčné terapie

Robert Kaliňák: Premiér naďalej podstupuje rehabilitačné a rekonvalescenčné terapie

DNES - 17:23Domáce

Premiér Robert Fico (Smer-SD) naďalej podstupuje rehabilitačné a rekonvalescenčné terapie.

ÚVO nezistil porušenie zákona pri nákupe vrtuľníka priamym rokovacím konaním

ÚVO nezistil porušenie zákona pri nákupe vrtuľníka priamym rokovacím konaním

DNES - 17:15Domáce

Úrad pre verejné obstarávanie nezistil pri nákupe vrtuľníka, ktorý v roku 2022 realizovalo ministerstvo vnútra priamym rokovacím konaním, porušenie zákona o verejnom obstarávaní.