Pokutu za jazdu na červenú vám udelia policajti aj tu

V snahe vyhnúť sa nejasnostiam pod takéto semafory spravidla umiestňujú tabuľu s vysvetlením, ako križovatka presne funguje. Dvojfázový semafor s dodatkovou značkou môže mať viacero podôb. Namiesto vysvetľujúceho nápisu „neukazuje zelenú“ je niekedy použitá aj iná dopravná značka, konkrétne daj prednosť v jazde alebo STOP. Ide teda v každom prípade o dôležitú informáciu pre motoristov.

Dvojfázový semafor sa zvyčajne používa na miestach, kde si riadenie premávky nevyžaduje iné riešenie. Príkladom sú aj železničné priecestia a tieto semafory môžete v zahraničí vidieť niekedy aj na križovatkách s odbočovacím pruhmi vpravo.

Ako sa majú správať účastníci cestnej premávky? Ak na semafore svieti červená, platí to isté, čo pri akomkoľvek inom semafore, musíte zastaviť auto. V opačnom prípade vám hrozí pokuta za jazdu na červenú. Žltá, resp. oranžová farba je následne prechodnou fázou k tomu, kým sa semafor vypne. To je signálom pre vodičov, že nemusia zastavovať a môžu pokračovať v jazde.

Ako píše nemecký portál efahrer.com, vodiči musia aj pri zhasnutom semafore zostať ostražití, pretože takáto neviditeľná zelená nie je garanciou, že vám cestu neskríži iné auto. V takýchto situáciách platia všeobecné pravidlá prednosti v jazde.

Zdroj: efahrer.chip.de / foto: cz.depositphotos.com