GT3 a ťahače na jednej trati už čoskoro!

Orechová Potôň, 20. máj 2024 - Pretekárske vozidlá triedy GT3 patria k divácky najzaujímavejším. Predsa len ide o slávne športové značky ako Porsche, Mercedes, Lamborghini, Ferrari a pod. K tomu si pridajte jedinečný zvuk nadupaných motorov a pretekárska trať vďaka nim ožije drámou, farbami a hlukom. Aj vozidlá GT3 nás čakajú počas FIA ETRC Truck Race of Slovakia 7. až 9. júna.

Kategóriu GT3 (Cup Grand Touring Cars) vymyslela takmer pred dvadsiatimi rokmi spoločnosť SRO Stéphana Ratela ako podtriedu pretekárskych GT sérií, ktorej v tej dobe kraľovali GT1 a GT2. Predovšetkým nákladné prototypy GT1 zanikli neskôr aj so svetovým šampionátom. K slovu sa dostali čoraz populárnejšie a dostupnejšie "gé-té-trojky". Dnes predstavujú hlavnú GT triedu v množstve európskych a medzinárodných sérií. Práve v Európe odštartovali tieto autá po prvýkrát v roku 2006 so seriálom FIA GT3 European Championship, ktorý sme u nás zažili v roku 2011.

Homologácia GT3 neobmedzuje objem motorov, no riadi sa inými prísnymi pravidlami. Napríklad max. výkon a min. hmotnosť auta umelo regulujú zložitými vzorcami tzv. Balance of Performance (BoP). Ten ďalej reguluje mapy motora, aerodynamiku a to všetko kvôli vyrovnanosti štartového poľa (aby jeden výrobca príliš neušiel ostatným).

Vozidlá GT3 musia vychádzať zo sériovo vyrábaných áut. Ich hmotnosť kolíše medzi 1200-1300 kg a max. výkon dosahuje až 600 k. Autá majú tiež trakčnú kontrolu, ABS a vstavané vzduchové zdviháky pre rýchle zastávky v boxoch.

K obľúbeným vozidlám GT3 patria napríklad Porsche 911 GT3 R, Ferrari 458 Italia GT3, Nissan GT-R Nismo GT3, Audi R8 LMS, Mercedes-AMG GT3, Ferrari 488 GT3, Lamborghini Huracán GT3 Evo 2, Aston Martin Vantage AMR GT3, McLaren 720S GT3, BMW M4 GT3, Ferrari 296 GT3 a ďalšie.

Seriál ESET CUP, jeho dva šprinty a jednu vytrvalosť tak ozdobí aj niekoľko podobných zaujímavých áut. Veľký víkend FIA ETRC Truck Race of Slovakia ukáže naozaj kus z každej kategórie pretekárskych strojov - od formúl, cez kapotované autá GT3, TCR, až po špičkové ťahače Majstrovstiev Európy.

Viac informácií nájdete na www.slovakiaring.sk.

Tlačová správa na stiahnutie

Galéria