Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval Európsku úniu, aby sa postavila nadnárodným spoločnostiam, ktoré nespravodlivo obmedzujú predaj tovaru na jednotnom trhu, čo vedie k vyšším cenám pre spotrebiteľov. Domácnosti v európskom bloku pritom stále zápasia s vysokou infláciou.

Výzva prichádza pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, pričom kľúčovým problémom je oslabenie kúpnej sily európskych domácností vysokou infláciou.

„Prebiehajúca inflačná kríza na európskom kontinente poukázala tiež na významné a dlhodobé problémy vo fungovaní trhov so základným spotrebným tovarom,“ napísal Mitsotakis v liste zaslanom šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, ktorý zverejnil jeho úrad.

Spotrebitelia v Grécku aj v ďalších krajinách EÚ často čelia „neprimerane vysokým cenám, za ktoré sa predáva značkový základný spotrebný tovar nadnárodných spoločností,"“uvádza sa v liste.

Veľké nadnárodné firmy často uplatňujú takzvané teritoriálne obmedzenia ponuky, ktoré limitujú voľnú výmenu ich tovaru za iný v rámci jednotného trhu EÚ. A hoci sú tieto obmedzenia v určitých prípadoch legálne, napríklad zabezpečenie dôležitých informácií pre spotrebiteľov v miestnych jazykoch, možno ich využiť aj spôsobmi, ktoré možno považovať za nekalé obchodné praktiky.

EÚ zasiahla najmä proti pivovarníckej spoločnosti AB Inbev a v roku 2019 jej udelila pokutu vo výške 200 miliónov eur za opatrenia na zabránenie belgickým supermarketom a veľkoobchodníkom dovážať lacnejšie pivo Jupiler z Holandska.

Ďalšie dôležité správy

WA 18 Paríž - Policajti dohliadajú na vysťahovanie  ďalšieho provizórneho stanového tábora v Paríži v utorok 30. apríla 2024. Podobné operácie vykonávajú policajti na dennej báze necelé tri mesiace pred začiatkom olympijských hier. Letné olympijské hry v Paríži odštartujú 26. júla a potrvajú do 11. augusta. FOTO TASR/AP


Police officers stand by a makeshift camp during an evacuation operation Tuesday, April 30, 2024 in Paris. Similar operations are carried out by the police authorities on a dai
Neprehliadnite

Mlčať o probléme nezvládnutej nelegálnej migrácie už nejde, tvrdí expert