Denník N

Vývoj bojov (816. deň): Ďalšia ruská loď išla ku dnu, špekuluje sa o zatiaľ nepoužitej verzii ATACMS

Korveta Cyklón. Foto - X
Korveta Cyklón. Foto – X

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V Sevastopole prišla Čiernomorská flotila o ďalšiu loď – dôležitý je jej typ, ale aj zbraň, ktorá ju zničila.
  • Pri Charkive Rusi stratili tempo.
  • Robotyne je zemou nikoho.
  • Tretina ruských strategických bombardérov sa zhromaždila pri Murmansku.
  • Mapa dňa – Charkivská oblasť
  • Videá dňa – zostrel ukrajinského dronu nad Novorossijskom; ukrajinské letectvo zrovnalo so zemou Rusmi obsadenú nemocnicu vo Vovčansku; Ukrajinci útočili na Luhansk, Rusi zostrelili jeden SCALP/EG

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 19. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzičasom iná.

V Sevastopole prišla ruská Čiernomorská flotila o ďalšiu loď – dôležitý je jej typ, ale aj zbraň, ktorá ju zničila. Správy o potopení ruských vojenských lodí v Čiernom mori sa už stali rutinou. V noci z nedele na pondelok prišli Rusi v sevastopoľskom prístave o ďalšiu a vyzerá to ako ďalšia správa z radu podobných.

Sú však dva dôvody, pre ktoré sa z neho vymyká. Ukrajinci pôvodne tvrdili, že zničili mínolovku (loď určená na odmínovanie námorných trás) triedy Projekt 266M.

Ruské zdroje však tvrdia, že zasiahnutá loď je korveta Cyklón a na jej palube zomrelo šesť námorníkov. To je omnoho dôležitejší cieľ, pretože je schopný vystreľovať riadené strely s plochou dráhou letu Kalibr alebo Oniks, ktoré Rusi využívajú na ničenie ukrajinskej infraštruktúry.

Ešte pozoruhodnejšie je podozrenie, že loď v prístave potopila raketa ATACMS, ako tvrdia Rusi. Znamenalo by to použitie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie