Zatiahnuté
18°
Bratislava
Karolína
3.6.2024
Nadávanie môže mať na vaše telo nečakané následky
Zdielať na

Nadávanie môže mať na vaše telo nečakané následky

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako nadával Tom Cruise.

Je úžasné, čo zistili americkí vedci.

Nadávanie je prastará ľudská činnosť, ktorá má korene v ranom vývoji jazyka a náboženstva. Nadávanie sa často spája s tabuizovanými témami, ako sú sexualita, smrť, telesné funkcie alebo posvätné veci. Účelom nadávok bolo preto často provokovať, šokovať alebo sa slovne dotknúť zakázaných tém.

V priebehu dejín bola kontrola a zákaz nadávok často nástrojom náboženskej a politickej moci. Nadávanie sa považovalo za trestný čin a mohli zaň hroziť prísne tresty. Rúhači mohli byť potrestaní pokutami, bičovaním, väzením a dokonca aj smrťou.

Rúhanie existovalo už v starovekom Egypte. V Biblii sa tiež nachádzajú kliatby.

Tí, ktorí často nadávajú, by mali byť radi, pretože nová štúdia ukázala, že v niektorých situáciách môže byť nadávanie dobrá vec. Podľa výskumu môžu nadávky a hrubé gestá pomôcť ľuďom znížiť pocity bolesti.

Štúdia sa uskutočnila so 111 študentmi na vysokej škole v Michigane. Účastníci museli vložiť ruky do ľadovej vody a držať ich tam tak dlho, ako dlho vydržali bolesť. Museli pritom nadávať alebo hovoriť neutrálne slová.

Výsledky ukázali, že tí, ktorí nadávali, vydržali bolesť dlhšie. Podľa autorov štúdie je to preto, že nadávanie aktivuje opioidný systém v mozgu, ktorý pôsobí proti bolesti. Okrem toho sa pri nadávaní uvoľňujú aj stresové hormóny, ktoré tiež môžu pomôcť pri bolesti.

Vedci tiež poznamenali, že hrubé gestá môžu mať tiež účinok zmierňujúci bolesť. Gestá totiž aktivujú motorickú kôru v mozgu, ktorá odvádza pozornosť od bolesti.

Samozrejme, nadávanie nie je vhodné vo všetkých situáciách. Ak sa však ocitneme v bolestivej situácii, nadávanie nám môže pomôcť bolesť znášať. Ak vás teda niečo bolí, neváhajte si poriadne zanadávať.

Súvisiace články