Oblačno
19°
Bratislava
Xénia
2.6.2024
Noc múzeí a galérií zavítala na Slovensko. Čo všetko ste mohli vidieť?
Zdielať na

Noc múzeí a galérií zavítala na Slovensko. Čo všetko ste mohli vidieť?

BRATISLAVA / Už po dvadsiatykrát sa v máji konala Noc múzeí a galérií. Vo veľkých mestách vyšli inštitúcie v ústrety návštevníkom. Stačilo si zakúpiť jednu vstupenku a tá predstavovala vstupnú bránu na všetky výstavy a podujatia. Mnohé výstavy boli interaktívne, využívali ste pri nich najrozličnejšie aplikácie či technológie. Nechýbali ani odborné výklady a prednášky.

Za päť eur ste mohli navštíviť hocijakú výstavu

​Do európskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa zapojili aj tie slovenské a je ich niečo vyše 130. Pre návštevníkov si pripravili bohatý program. "Ide o podujatie, ktoré sľubuje nielen zábavu, ale aj takou hravou formou spôsob poučenia," uviedla vedúca centra múzejnej komunikácie Zuzana Vášáryová. "Predstavujeme nálezy, predmety z minulosti, ktoré archeológovia našli," dodala múzejná pedagogička Anna Bajánová.

V Bratislave múzeá a galérie navzájom spolupracovali. Zakúpili ste si za päť eur spoločnú vstupenku a tá vás dostala na akúkoľvek výstavu. V archeologickom múzeu ste videli život na hradoch, najväčšiu zbierku egyptských predmetov na Slovensku a nazreli ste do obsahu germánskych hrobov. Medzi cennosťami sa vynímal zlatý náramok. "Dokonca vo svete nám ho závidia, je to nesmierne cenná vec," pochválila sa Bajánová. V Národnej galérii ste mohli vidieť aj futuristické inštalácie vo virtuálnej realite.

Od vláčikov až k virtuálnej realite

V Prírodovedeckom múzeu si návštevníci mohli vyberať z výstav, lektorátov, odborných výkladov a prednášok. Dokonca si mohli nainštalovať najrôznejšie interaktívne mobilné aplikácie. "Prehliadka antropologického depozitára, ktorý obsahuje zbierkové predmety v podobe telesných ostatkov z antického sveta," ponúkala Vášáryová. V Národnej galérii ste mohli vidieť aj futuristické inštalácie vo virtuálnej realite.

V Múzeu dopravy v Bratislave si na svoje prišli zas milovníci vláčikov. "Návštevníci majú dnes možnosť vidieť medzinárodnú výstavu železničných modelov. Je tu možnosť odviezť sa na motorovom rušni," oznámil kurátor zbierky v Múzeu dopravy Michal Jajcaj.

Noc múzeí platila aj na skanzeny

Noc múzeí aj so stredovekým zážitkom. Návštevníci skanzenu v Bardejovských kúpeľoch si mohli na vlastné oči pozrieť ako sa kedysi vypaľovala keramika. Je to pomocou pece, ktorej repliku v môžete v skanzene nájsť. "Je to v podstate len hlina, piesok a základná tehla," popísal majster peciar a kachliar Stanislav Tkáčik. "Je to zaujímavé, hlavne rozprávanie pána. Vidieť, že tomu rozumie" tešili sa z prehliadky aj návštevníci.

Výpal takzvanej zadymovanej keramiky sa držal po stáročia. Teplota vo vnútri pece vie dosiahnuť stovky stupňov, na vrchole vie presiahnuť aj tisíc stupňov Celzia."Je to ten proces, ktorý uzatvára póry," informoval Tkáčik. "Jediný skanzen na Slovensku, ktorý má takú atrakciu, experimentálnu etnologickú pec," poznamenal etnológ šarišského múzea Peter Kočan.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy