V Banskobystrickom kraji pribudne 15 stredných škôl s bezbariérovým prístupom, projekt schválili krajskí poslanci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Getty images
Tento článok pre vás načítala AI.

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) odobrili podanie projektov pre 15 stredných škôl, ktorých sú zriaďovateľom na území celého Banskobystrického kraja. Kraj plánuje v školách stavebné úpravy za viac ako 3,1 mil. eur tak, aby boli prístupné aj pre osoby so zdravotným znevýhodnením.

O podporu projektov sa kraj bude uchádzať z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti pre oblasť debarierizácie väčších stredných škôl, vyhlásenej Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR.

Bezbariérové školské prostredie

„Na našich 59 stredných školách máme v tejto chvíli 62 študentov, ktorí majú nejaký handicap,“ uviedol na brífingu predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že táto investícia nie je len pre nich, ale je to aj pre ďalšie stovky študentov, ktorí sú na základných školách a ktorí pravidelne robia rozhodovanie aj na základe toho, kde môžu študovať z pohľadu ich znevýhodnenia.

Cieľom projektu je realizácia opatrení na zabezpečenie bezbariérovosti školského prostredia pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu, a tým podpora inklúzie a rovnocenného prístupu k vzdelávaniu pre žiakov so zdravotným znevýhodnením.

„Predmetom projektov sú aktivity zamerané na odstránenie fyzických bariér, ako sú napríklad vyznačené parkovacieho miesta pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP), dobudovanie chodníkov, vybudovanie bezbariérových vstupov do budov, osadenie šikmých schodiskových plošiny, alebo vybudovanie bezbariérových toaliet a ďalšie iné aktivity,“ predstavila riaditeľka odboru regionálneho rozvoja a územného plánovania úradu BBSK Anna Hriňová.

Schválenie projektu pre viacero škôl

Realizácia týchto opatrení má umožniť osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu voľný a bezpečný pohyb v priestoroch školy bez nutnosti asistencie ďalších osôb. Projekty krajské zastupiteľstvo schválilo pre Gymnázium Andreja Sládkoviča Banská Bystrica, Gymnázium Ivana Kraska Rimavská Sobota, Gymnázium Jána Chalupku v Brezne, Obchodnú akadémiu Mareka Frauwirtha v Banskej Bystrici.

Strednú odbornú školu (SOŠ) informačných technológií v Banskej Bystrici, SOŠ drevársku vo Zvolene, Spojenú školu Kremnička v Banskej Bystrici, Gymnázium Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom, Gymnázium Ľudovíta Štúra Zvolen, SOŠ hotelových služieb a dopravy Lučenec, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota, Strednú spojenú školu Banská Bystrica a Spojenú školu Modrý Kameň.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Lunter