Pri predaji nehnuteľnosti nezabudnite zrušiť poistnú zmluvu

Pozrite si, aké doklady treba k žiadosti priložiť a koľko peňazí dostanete späť.

8466
Ak predáte nehnuteľnosť, vaša poistná zmluva automaticky zaniká. Avšak, je potrebné, aby ste po predaji poisťovňu informovali. Na to, aby poisťovňa mohla zrušiť poistnú zmluvu, potrebuje vidieť doklady potvrdzujúce zmenu vlastníka. Preto k písomnej žiadosti o zrušenie poistnej zmluvy nezabudnite priložiť list vlastníctva alebo rozhodnutie katastra nehnuteľností. „Ak bola nehnuteľnosť predaná, zaniká aj poistenie. Pôvodný majiteľ nehnuteľnosti a poistnej zmluvy oznámi predaj, resp. zmenu vlastníka poisťovni a poisťovňa mu k dátumu zmeny vlastníctva na katastri zruší poistnú zmluvu a vráti nespotrebované poistné, hovorí Helena Kanderková, PR špecialistka poisťovne Allianz. Zmenu vo vlastníckych vzťahoch treba oznámiť poisťovni aj v prípade, keď ste nehnuteľnosť zdedili: „V prípade, že nehnuteľnosť prešla na inú osobu v rámci dedičstva, poistná zmluva takisto prechádza na dediča. Dedič je povinný túto skutočnosť oznámiť poisťovni buď novým listom vlastníctva alebo notárskou zápisnicou,” vysvetľuje Helena Kanderková.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-matthew-henry-student

Absolventi škôl by nemali zabudnúť na svoje povinnosti voči zdravotnej poisťovni

Ukončenie stredoškolského i vysokoškolského štúdia so sebou prináša aj viaceré povinnosti. Jednou z nich je aj oznamovacia povinnosť absolventa voči svojej zdravotnej poisťovni.
31.05.2024
Čítať viac o Absolventi škôl by nemali zabudnúť na svoje povinnosti voči zdravotnej poisťovni
Businessman podpisuje zmluvu-001

Čo je vinkulácia a na akom princípe funguje

S vinkuláciou sa človek stretáva napríklad pri poistení, keď kupuje nehnuteľnosť na hypotéku. Pozrite si, ako funguje vinkulácia v praxi a kedy ju banka dovolí zrušiť.
30.05.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Čo je vinkulácia a na akom princípe funguje
bankovky1

Slovenský poistný trh sa v minulom roku vrátil k nárastu

Slovenský poistný trh zaznamenal vlani solídny nárast, keď príjem z poistného stúpol o 4,4 percenta na 1,8 miliardy eur. Rok 2023 teda znamená koniec troch rokov klesajúceho príjmu z poistného po pandémii COVID-19.
29.05.2024
Čítať viac o Slovenský poistný trh sa v minulom roku vrátil k nárastu

Vyberáme z banky.sk