Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Iberdrola plánuje expanziu v oblasti veterných parkov na mori

Veterné turbíny, ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Iberdrola má v súčasnosti v prevádzke jeden projekt v Nemecku a dva vo Veľkej Británii, kde spolupracuje s dánskou spoločnosťou Orsted.

Madrid 17. mája (TASR) - Španielska energetická spoločnosť Iberdrola plánuje v nasledujúcich rokoch strojnásobiť hodnotu svojich aktív v oblasti veternej energie na približne 17 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V posledných rokoch sa spoločnosť zameriavala na modernizáciu a rozširovanie energetických sietí a zároveň zaujala selektívnejší prístup k obnoviteľným zdrojom, v rámci ktorého uprednostňuje investície do veternej energie na mori. V nasledujúcich troch rokoch sa na projekty veternej energie na mori vyčlení viac ako 50 % plánovaných investícií do obnoviteľných zdrojov v celkovej hodnote 15,5 miliardy eur, oznámila spoločnosť v piatok.

Iberdrola má v súčasnosti v prevádzke jeden projekt v Nemecku a dva vo Veľkej Británii, kde spolupracuje s dánskou spoločnosťou Orsted. Vrátane partnerstva predstavujú tieto projekty investície vo výške približne 6 miliárd eur. Ďalšie projekty rozvíja v Spojených štátoch, Británii, vo Francúzsku a v Nemecku.

"Po dokončení budú v tomto sektore aktíva v hodnote 17 miliárd eur, ktoré majú aj garantovaný príjem," uviedol výkonný riaditeľ José Ignacio Sánchez Galán, pričom odkázal na skutočnosť, že veterné parky už majú zabezpečený odbyt produkcie na základe dlhodobých kontraktov.