Denník N

Ako vyzerá najlepšia európska architektúra: Dá sa demontovať a postaviť inde

Foto – Leonhard Clemens
Foto – Leonhard Clemens

Mies van der Rohe Award 2024 získal Študijný pavilón Technickej univerzity v nemeckom Braunschweigu. 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autorka je architektka

Keď som sa v lete 2022 na istý čas presťahovala do Braunschweigu, začala som na bicykli objavovať toto pokojné mesto plné parkov a zelene.

Braunschweig je štvrťmiliónové univerzitné mesto na severe Nemecka. Sídli tu najstaršia Technická univerzita v krajine, založená v roku 1745 ako Collegium Carolinum. Dnes na nej študuje takmer 17-tisíc študentov.

Moju pozornosť zaujal vtedy ešte rozostavaný objekt v univerzitnom areáli pod vysokými stromami – subtílna oceľová konštrukcia po obvode dvojpodlažného domu, kompletne presklené fasády, oceľové schodiská a až neuveriteľne tenká plochá strecha. Pavilón vo výraznom kontraste k masívnej historickej budove v jej priamom susedstve.

Takmer o rok neskôr, v lete 2023, študentský dom v Braunschweigu slávnostne otvorili. Univerzita tak dostala nový spoločenský priestor – miesto, kde sa študenti môžu stretnúť, pracovať, učiť sa jeden od druhého, byť sami alebo spolu. Miesto, ktoré nepozná hierarchie ani bariéry a je otvorené sedem dní v týždni, 14 hodín denne.

Študentský dom od architektov Gustava Düsinga a Maxa Hackeho sa organicky začlenil do života univerzitného kampusu a obletel architektonické portály a stránky odborných časopisov. V priebehu niekoľkých mesiacov získal viacero prestížnych domácich ocenení, čo sa v takej veľkej krajine, akou je Nemecko, nestáva často.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Pekné veci

Kultúra

Teraz najčítanejšie