Spomaľte starnutie pleti zvnútra aj zvonku.dreamstime
StoryEditor

Zabojujte proti starnutiu pleti nielen zvonku, ale aj zvnútra. Pomôžu vám tieto vitamíny

17.05.2024, 14:00
Krása a móda

Pleť s rokmi stráca na svojej kvalite, kráse aj elasticite. Ale len vtedy, ak jej nevenujete dostatočnú pozornosť a to nie len zvonku, ale aj zvnútra. Samozrejme, že tento proces úplne zastaviť nedokážete, no môžete si pomocou jednoduchých krokov dopomôcť k tomu, aby prvé známky starnutia pleti neboli také viditeľné.

Drahé krémy či séra určite nestačia. Dôležité je aj to čo jete. A samozrejme pijete. Len vďaka komplexnej starostlivosti bude mať vaša pleť mladistvý vzhľad aj napriek pribúdajúcim rokom.

Správna výživa

Ak chcete, aby vaša pleť vyzerala sviežo a bola zdravá, klaďte oveľa väčší dôraz aj na to, čo konzumujete. Množstvá presolených jedál, sladkosti, ale aj alkohol či sladené nápoje a zároveň nedostatok stravy bohatej na živiny sa chtiac nechtiac odrazia aj na kvalite vašej pokožky. Nehovoriac o množstve vody, ktoré vypijete. Takže, skôr než sa pustíte do čítania ďalších riadkov, urobte si analýzu svojho jedálnička.

Vitamíny

Vaša pleť sa vám určite poďakuje, ak jej doprajete doping v podobe rôznych vitamínov či minerálov. Každý deň by ste mali prijímať dostatok omega 3 mastných kyselín. Ak ich však vaša strava neobsahuje, siahnite po suplementoch. Odmenou vám bude pružná pokožka bez vrások. Rovnako vašej pleti bude svedčať pravidelná konzumácia zinku. Ten zabojuje hneď na viacerých frontoch. Účinný je proti rôznym zápalom, ale má aj silné hojivé účinky. Rovnako dôležitý je aj pre tvorbu nových buniek a správnu tvorbu pigmentov. Pleť tak bude vďaka nemu nielen zdravá, ale bude mať aj jednotný tón. Nezabudnite na vitamín D. Ten väčšinou konzumujete hlavne preto, aby ste podporili imunitný systém. No blahodarný vplyv má aj na vašu pleť. Ak na nej badáte nejaké zápaly, vyrážky, alebo čokoľvek iné, na čo ste neboli zvyknutí, skúste si nasadiť déčko. Vitamíny skupiny B si pokojne nasaďte aj preventívne, no pokiaľ máte problematickú pleť, mali by byť pre vás samozrejmosťou. Podporujú celkové zdravie pokožky.

image

Aj obyčajný zinok či omega 3 mastné kyseliny sú účinnými pomocníkmi proti starnutiu pleti.

dreamstime

Správny výber kozmetiky

Buďte vytrvalé. Ak sa rozhodnete pre nejakú značku kozmetiky, nečakajte zázraky na počkanie. Veľakrát sa stáva, že ak hneď nevidíte výsledok, automaticky skúšate niečo nové. Pleti chvíľku trvá, kým sa na nový produkt „adaptuje“. Zmenu riešte len v prípade, že na niektorý z produktov pleť zareaguje vyslovene zle. Dôležité v smart agingu je, aby ste mali správne vyskladanú vašu dennú aj večernú rutinu. A podľa možnosti ju aj dodržiavali. Ak si totiž na niektoré sérum náhodne spomeniete raz za týždeň, nečudujte sa, že nevidíte želaný efekt. Alfou aj omegou by malo byť dôkladné čistenie pleti. A to ráno aj večer. Ďalším krokom je hydratácia pomocou obľúbeného séra a krému. Nezabudnite na retinol, prípadne prírodnejšiu alternatívu bakuchiol, ktorý vám pomôže v boji s prvými vráskami. A pleti tiež v pravidelných dávkach doprajte vitamíny C a E, ktoré by mali obsahovať produkty, ktoré používate. A najdôležitejšou ochranou pleti proti jej predčasnému starnutiu je? Presne tak, krém s SPF faktorom. Čo najvyšším. A používajte ho 365 dní v roku. Bez rozdielu. Tak, ako je pre vás prirodzené, že si ráno umyjete zuby, tak by ste si mali na tvár a dekolt naniesť krém s ochranným faktorom. Práve slnečné lúče, ktorým s obľubou nastavujete svoju tvár vám pre zachovanie mladistvého vzhľadu vôbec nepomôžu.

image

Správne zvolená rutina v starostlivosti pleť vám môže výrazne pomôcť.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 14:10