Využite výnosov z Envirofondu nám určuje smernica EÚ, odkázal Taraba mimovládkam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Taraba
Minister životného prostredia Tomáša Taraba. Foto: archívne, SITA/Milan Illík
Tento článok pre vás načítala AI.

Slovensko, ako aj ostatné štáty Európskej únie (EÚ) musia podľa európskej legislatívy zabezpečiť, aby 100 percent výnosov z predaja emisných kvót smerovalo na klimatické účely. Nie však do vykrývania deficitu štátneho rozpočtu, ako to robila predchádzajúca vláda.

Rozumie obavám mimovládok

Uviedol to pre agentúru SITA podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nom. SNS) v súvislosti s vyjadrením mimovládnych organizácií, že o prerozdeľovaní financií z Envirofondu bude rozhodovať on sám.

Rozumiem obavám mimovládnych organizácií, ktoré zrejme mrzí, že o týchto financiách nebudú rozhodovať práve ony samotné, ale inštitúcia, ktorá je na to zo zákona určená. Keďže predchádzajúce vedenia ministerstva nevedeli zabezpečiť, aby výnosy z obchodovania s emisnými kvótami plnili svoj účel a boli využité na klimatické opatrenia, musíme tak konať teraz,“ zdôraznil Taraba.

Predložilo návrh zákona

Šéf envirorezortu dodal, že súčasné vedenie ministerstva predložilo návrh zákona o obchodovaní s emisnými kvótami do medzi pripomienkového konania, s cieľom využívať výnosy z predaja emisných kvót v súlade s legislatívou EÚ.

Uvedené zmeny umožnia ministerstvu flexibilne reagovať na aktuálnu situáciu a potrebu financovania jednotlivých klimatických opatrení. Ministerstvo tak bude môcť flexibilne určiť, aký objem financií z výnosov sa použije napríklad projekty zamerané na úspory emisií skleníkových plynov, modernizáciu zariadení s cieľom úspory energie na strane spotrebiteľa, zvyšovanie energetickej účinnosti škôl, škôlok, obecných úradov či kultúrnych domov vrátane zatepľovania alebo podporu prechodu k formám dopravy s nízkymi emisiami a prechodu z individuálnej dopravy k verejnej doprave,“ vysvetlil na záver Taraba.

Organizácia Priatelia Zeme vzniesla pripomienku, že o balíku financií vo výške niekoľko stoviek miliónov eur z Environmentálneho fondu (EF) by nemal rozhodovať minister životného prostredia Tomáš Taraba sám. Podľa Juraja Melichára z organizácie Priatelia Zeme chce Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zmeniť spôsob rozdeľovania financií z EF.

Po novom síce skončí viac prostriedkov z predaja emisií vo fonde, ale rozhodovať o stovkách miliónov eur má sám minister,“ uviedol Melichár. Organizácie Klimatická koalícia, Priatelia Zeme a Via Iuris preto začali zber podpisov pod hromadnú pripomienku, v ktorej navrhujú zachovať princíp percentuálneho rozdelenia financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj MelichárTomáš Taraba
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaKlimatická koalíciaMŽP Ministerstvo životného prostredia SRPriatelia ZemeSNS Slovenská národná stranaVia Iuris