Založ si blog

V nedeľu nekvitne

V nedeľu nekvitne

Bolo to už dosť dávno, pred päťdesiatimi rokmi, keď som bo vysokej škole nastúpil do zamestnania na Slovosive, ktoré malo na starosti šľachtenie a semenárstvo poľnohospodárskych plodín v rámci celého Slovenska. Tam som sa na pracovných poradách zoznámil so slovenskými šľachtiteľmi ozimnej pšenice. Boli to zanietení a neúnavní workoholici. Už si na všetky mená nepamätám, v pamäti mi ostali tieto tri: Bohumír Kábrt, Melicher Bartalos a Štefan Szamák.

Zaujal ma hlavne B. Kábrt. Bol prístupný, neodbil ma ani pri mojich hlúpych otázkach. Vidiac môj záujem pozval ma na prehliadku jeho pokusných políčok na Šľachtiteľskej stanici v Bučanoch. Zasvätene mi vysvetľoval, aké má krížence, u ktorých vidí nádej na úspech. Spomínam si, že hovoril aj o krížencovi s „krvou“ Siete Cerros a Mironovskou 808. Ten bol pravdepodobne základom niektorej z jeho uznaných odrôd – Amika, Ilona, Viginta.

Už vtedy hovoril, že šľachteniu chýba mladá generácia. A keď sa aj nájdu mladí adepti, tak podľa neho boli málo zanietení. Charakterizoval ich tým, že v ich záznamoch pšenica nikdy nezačala kvitnúť v sobotu či v nedeľu. V jeho záznamoch kvitla aj v sobotu aj v nedeľu, pretože neľutoval víkendové cesty z Trnavy do Bučian, aby podchytil všetky detaily o pšenici. Pšenica vtedy začala kvitnúť okolo 27. mája. Dnes to bude asi skôr.

Prečo ochranka nezlyhala?

19.05.2024

Lebo ...

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

SR Košice Hlas-SD snem predseda voľba Pellegrini KEX

Pellegrini so slzami odovzdáva Hlas Šutaj Eštokovi. Poďakoval mu za koniec vojny v polícii a odklon migrantov

01.06.2024 10:31, aktualizované: 12:46

Kým Pellegrini po úspechu v prezidentských voľbách stratil post predsedu parlamentu a stiahol sa do úzadia, Šutaj Eštok sa stal ústrednou postavou vlády.

vojna na Ukrajine, výmena zajatcov

ONLINE: Zelenskyj privítal povolenie útočiť v Rusku. Moskva: Vypovedá to o miere zapojenia USA do vojny

01.06.2024 07:30, aktualizované: 10:08

Rozhodnutie uvoľniť niektoré obmedzenia týkajúce sa používania zbraní USA Ukrajinou na území Ruska je malým, ale významným krokom, píše Reuters.

Netanjahu

Lídri demokratov a republikánov pozvali Netanjahua, aby vystúpil v americkom Kongrese

01.06.2024 06:35

Netanjahua požiadali o vystúpenie na spoločnom zasadnutí Kongresu.

Peter Pellegrini, Matúš Šutaj Eštok

Pellegrini nakoniec Fica porazil. Prežije Hlas jeho odchod? Rozhodne Šutaj Eštok aj žmurkanie z paláca

01.06.2024 06:00

Ani Ficovi sa však so Smerom v tak krátkom čase nepodarilo zozbierať toľko úspechov. Po viac ako štyroch rokoch však dochádza k zmene vedenia, ktoré ukáže, či Hlas prežije, alebo nie.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 105
Celková čítanosť: 183980x
Priemerná čítanosť článkov: 1752x

Autor blogu

Kategórie