Shutterstock
StoryEditor

Rovnaká výplata pre ženu aj pre muža? Poznáme firmu, v ktorej to funguje

17.05.2024, 09:52
Životný štýl

Väčšina firiem na Slovensku neodmeňuje mužov a ženy za rovnakú prácu rovnakou odmenou. Aj vám sa to zdá v 21. storočí takmer nepochopiteľné? Jednou z mála výnimiek je spoločnosť, ktorá si na túto nespravodlivosť v odmeňovaní už dávnejšie posvietila. Slovenské zastúpenie medzinárodnej tabakovej spoločnosti JTI sa stalo treťou firmou na Slovensku, ktorá oficiálne odmeňuje ženy a mužov rovnako. Teraz získali prestížny certifikát Equal-Salary, ktorý udeľuje švajčiarska organizácia Equal-Salary Foundation. Vo svete je takýchto firiem už viac ako 200.

Slovenské zastúpenie medzinárodnej tabakovej spoločnosti JTI už pred niekoľkými rokmi začalo zavádzať opatrenia na zlepšenie postavenia žien vo firme, zlepšenie riadenia talentov a zdokonalenie postupov pri nábore zamestnancov. Nešlo pritom iba o jednoduché finančné vyrovnanie rozdielu medzi mzdami žien a mužov.

Kľúčové bolo, aby zabezpečili také riadenie spoločnosti, ktoré zabráni vzniku rozdielov v odmeňovaní z dôvodu rozdielnych podmienok vo firemných procesoch. Audit, ktorý realizovala poradenská spoločnosť PwC preukázal, že snaha JTI nebola zbytočná a že s politikou diverzity a inklúzie spoločnosť výrazne pokročila. Na Slovensku sú len tri.

Kým certifikáciu od švajčiarskej organizácie Equal-Salary Foundation získalo po detailnom audite odmeňovania vo svete už viac ako 200 spoločností, u nás sú to zatiaľ iba tri firmy. Audit hodnotil celkové nastavenie odmeňovania mužov a žien.

Certifikovaná spoločnosť musela preukázať, že má nižší ako päťpercentný rozdiel v odmeňovaní medzi pohlaviami. Do hodnotenia pritom vstupuje aj náročnosť a komplexnosť danej práce alebo dĺžka pracovného pomeru zamestnanca. „Firmy, ktoré získali certifikáciu Equal-Salary, preukazujú svoj záväzok k sociálnej zodpovednosti. Sme preto radi, že sa ich rady postupne rozrastajú ešte pred tým, ako bude rovnosť v odmeňovaní vyžadovať aj úprava zákona na základe smernice EÚ o transparentnom odmeňovaní,“ hovorí Lucia Glasová, manažérka PwC Slovenská republika, expertka na rovnosť v odmeňovaní. Na Slovensku ženy zarábajú výrazne menej ako muži Slovensko patrí medzi krajiny s nadpriemerným rozdielom medzi odmeňovaním žien a mužov v krajinách OECD.

Ženy na Slovensku, podľa najnovšej štúdie PwC, v práci v súčasnosti zarábajú až o 17,2 percenta menej ako muži, pričom priemer krajín OECD je 13,5 percenta. Podľa prieskumu Eurobarometer pritom na Slovensku prevláda vysoké percento rodových stereotypov. Až 75 percent ľudí si napríklad myslí, že najdôležitejšou úlohou ženy je starať sa o domácnosť a o rodinu. „Aj preto našimi opatreniami reagujeme na viaceré diskriminačné ukazovatele na trhu práce, ktoré sa často týkajú najmä mladých žien,“ hovorí Martin Jaroš, manažér z JTI Slovensko. „Cieľom opatrení je zabezpečenie rovnosti medzi pohlaviami, ale aj eliminácia predsudkov počas náboru a riadenia talentov. Jedným z kľúčových opatrení je pravidlo plne platenej šesťmesačnej rodičovskej dovolenky pre oboch rodičov,“ dodáva Martin Jaroš

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. máj 2024 11:00