Bývalý minister hospodárstva Kazachstanu Quandyq Bišimbajev (43) dostal 24 rokov väzenia za vraždu svojej manželky. Bišimbajeva súd uznal vinným z mučenia a vraždy manželky, 31-ročnej Saltanat Nukenovej. Uviedla to agentúra Reuters.

Zábery z posledných hodín mladej ženy boli desivé, Bišimbajev nakoniec dostal vyšší trest, hrozilo mu 20 rokov.

Väzenie pre Bišimbajeva i bratranca

Bišimbajevov bratranec, ktorý je zároveň majiteľom reštaurácie, kde k vražde v novembri minulého roka došlo, dostal štyri roky väzenia za neohlásenie zločinu a pokusy svojho príbuzného kryť.

Rozsudok si priamo v súdnej sieni vypočuli príbuzní obete i Bišimbajevova matka.

Bišimbajev svoj podiel viny na vražde popieral. Počas procesu priznal, že svoju manželku bil, no niektoré zranenia si podľa neho spôsobila sama. Poprel, že by ju týral alebo plánoval zavraždiť.

Symbol domáceho násilia 

Proces bol ostro sledovaný. Mal ukázať, či sa v krajine, ktorá má veľký problém s domácim násilím, idú skutočne posilniť práva žien, ako to sľúbil nový prezident Kasym-Žomart Tokajev. Verejnosť tiež sledovala, či stále platí odveká realita, že príslušníci elity sú nad zákonom.

Bišimbajev, chránenec bývalého autokratického prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva a typický člen bohatej vládnucej elity krajiny, bol od mája do decembra 2016 ministrom hospodárstva krajiny bohatej na ropu. V roku 2018 ho však odsúdili za úplatkárstvo na 10 rokov väzenia. Po necelých troch rokoch sa dostal na slobodu vďaka amnestii a podmienečnému prepusteniu.

Prezident Tokajev, ktorý po takmer troch desaťročiach nahradil Nazarbajeva, podpísal v apríli nový zákon, ktorý domáce násilie posudzuje ako trestný čin.

Organizácia Spojených národov odhaduje, že príbuzní v Kazachstane zabijú ročne okolo 400 žien. To je na krajinu s takmer 20 miliónmi obyvateľov veľa, najmä preto, že počet nenahlásených prípadov bude zrejme oveľa vyšší.