15.7 C
Bratislava
pondelok, 3. júna 2024

Poznáme štar.listinu kvalif. Speedway GP Žarnovica

 V sobotu 25. mája bude Žarnovica dejiskom ďalších pretekov majstrovstiev sveta. V kvalifikácii do Grand Prix pre rok 2025 bude na našej dráhe bojovať šestnásť pretekárov z pätnástich krajín, troch Kontinentov. Už poznáme aj konkrétne mená.

Žarnovické kvalifikačné kolo je dosť silne obsadené. Postúpiť do pretekov GP Challenge spomedzi šestnástky jazdcov môže iba prvá štvorica, no podľa mien pretekárov v hre ich bude oveľa viac. V štartovnej listine nechýba domáca hviezda Martin Vaculík, či ďalší účastník z Grand Grand Prix Robert Lambert z Veľkej Británie. Obaja budú horúci kandidáti na postup, či na víťazstvo. Anglický pretekár už našu dráhu dobre pozná, no na druhú stranu práve tu vlani vypadol. Svedčí to o kvalitách aj ďalších pretekárov. Jeden z tých, čo vlani vyradil Lamberta a vtedy aj Maxa Fricka bol Američan Luke Becker. Práve on je opäť nasadený do Žarnovice a dá sa očakávať, že výrazne prehovorí do boja o postup. Vlani mu k tretiemu miestu pomohol radami aj štvornásobný majster sveta Greg Hancock. Ten nebude v roli mentora chýbať ani tentoraz. Fanúšikovia tak budú môcť získať cenný autogram, či fotografiu s touto plochodrážnou legendou.

Do okruhu favoritov na postup, či víťazstvo bude určite patriť aj minuloročný účastník seriálu Grand Prix, Dán Anders Thomsen, ktorý pozná našu dráhu veľmi dobre a má tu množstvo fanúšikov, keďže za náš tím jazdil českú Extraligu a je na súpiske aj tento rok. Anders štartoval v Žarnovici päťkrát a vždy bol na stupňoch víťazov. Tvrdým orieškom pre favoritov bude aj Poliak Patryk Dudek. Minuloročný účastník Grand Prix a vicemajster sveta z roku 2019 to tu dobre pozná. V Žarnovici si dokonca v roku 2021 počas pretekov Grand Prix Challenge vybojoval účasť do seriálu Veľkých cien. Celkovo tu štartoval od roku 2011 štyrikrát.

Ďalším bývalým pretekárom zo skúsenosťami z Grand Prix je Švéd Oliver Berntzon. Tohto pretekára sme mali možnosť vidieť v Žarnovici 7. apríla na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska, kde vo finále obsadil štvrté miesto. Žarnovickú dráhu si tak mohol vyskúšať prvýkrát a urobiť si nastavenia svojich strojov, aby 25. mája zabojoval naplno v Kvalifikácii do GP a zaradil sa tak medzi favoritov na postup. Tam sa bude chcieť dostať aj osemnásobný majster Čiech Václav Milík, ktorý našu dráhu pozná dokonale a nie raz dokázal popreháňať aj našu jednotku Martina Vaculíka, veď naposledy ukoristil jeho skalp pri pražskej Extralige pred mesiacom. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na prvý štart na našej dráhe v ostrých pretekoch (tréningy si tu odkrútil tento rok na jar) v podaní českého supertalentu Adama Bednářa, ktorý vlani vo svojich 16-tich rokoch dokázal poraziť v poslednom finále MČR jednotlivcov celú českú plochodrážnu špičku a nakoniec obsadil senzačné druhé miesto v šampionáte práve za Václavom Milíkom.

Možných čiernych koní na preteky 25. mája je hneď niekoľko. Ani vlani sa príliš nerátalo s postupom Luke Beckera a on vypálil rybník súperom a skočil tretí. Tento rok niečo také môže kľudne urobiť niekto z kvalitných pretekárov ako je Francúz Dimitri Bergé, aktuálny majster Francúzska, majster sveta na dlhej plochej dráhe, majster Európy na tráve a majster Európy dvojíc. Ďalej kandidátom na čierneho koňa pretekov bude Andrij Karpov z Ukrajiny, ktorý vlastní tiež titul majstra Európy dvojíc, ale aj vicemajstra Európy jednotlivcov, či juniorov. Zaujímavé bude sledovať aj výkony Austrálčana Brady Kurza, ktorý už ako dvadsaťročný získal Austrálsky titul medzi dospelými, či ako 14 a 16-ročný sa stal majstrom Austrálie do 16 rokov. Je dobre známy aj z pôsobenia v britských ligových súťažiach a v Poľsku, kde má momentálne zmluvu v Rybniku. No nemalo by sa zabúdať ani na Slovinca Matica Ivačiča, ktorý už raz pokoril Martinov Vaculíkov traťový rekord žarnovickej dráhy, či zvíťazil na Zlatej prilbe SNP. No a ešte je tu majster Nemecka z roku 2022 a obrovský talent tejto krajiny, stále ešte vekom junior Norick Blodorn, ktorý bol vlani finalistom MS juniorov a členom nemeckého národného tímu v SWC. Svoje kvality už neraz ukázal aj majster Lotyšska z roku 2018 a víťaz belgickej Zlatej prilby Jevgenijs Kostigovs. V štartovke je aj reprezentant Rumunska Andrei Popa a na pozícii náhradníka náš Jakub Valkovič.

Vstupenky na podujatie môžete ešte stále kúpiť na: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/majstrovstva-sveta-grand-prix-kvalifikacia-2024-05-25/

Zdroj: speedwayclub.sk/M.Búri

jún 2024

PO
UT
ST
ŠT
PI
SO
NE
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1 jún
Events for 2 jún
Events for 8 jún
Events for 9 jún
Events for 12 jún
Events for 13 jún
Events for 14 jún
Events for 15 jún
Events for 16 jún
Events for 23 jún
Events for 28 jún
Events for 29 jún
Events for 30 jún

Nenašli ste všetky informácie?

Skúste archívnu stránku SMF.

Latest News