V prezidentskom paláci sa dnes stretli úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini, aby vo vypätej situácii po atentáte premiéra Roberta Fica, vyslali gesto zmierenia.

Čaputová o upokojení situácie

“Stojíme tu spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Rôznosť názorov je prirodzená, aj my ich máme rôzne. Ale sme obaja ľudia, politici, ktorí máme zhodu v tom, čo je pre spoločnosť teraz najdôležitejšie. A to je potreba upokojenia situácie. Ako spoločnosť žijeme v dobe mnohých konfliktov, ale prosím vás, neprenášajme ich do roviny nenávisti,” uviedla po spoločnom stretnutí Zuzana Čaputová.

“Vystúpme z bludného kruhu verbálnych útokov a skončime s obviňovaním. To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin, ale nazhromaždená nenávisť bola spoločným dielom,” povedala prezdientka.

Pellegrini žiada utlmiť eurokampaň

Peter Pellegrini vyzval na prerušenie alebo výrazné ultmenie kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu. "Pretože kampaň so sebou prirodzene prináša aj konfrontáciu, vyhraňovanie sa a vzájomné obviňovanie sa politikov. Ale ďalšia konfrontácia je to posledné, čo dnes Slovensko potrebuje. Preto vás prosím, prerušte alebo utlmte predvolebnú kampaň aspoň do okamihu, keď sa situácia upokojí a keď budeme vedieť viac o vyšetrovaní tohto ohavného činu," povedal.

Čaputová i Pellegrini sa dohodli, že spoločne pozvú všetkých lídrov parlamentných politických strán na stretnutie s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti a jednoznačne odmietnuť akékoľvek násilie.

“My politici, musíme mať predovšetkým moc nad sebou, nad svojimi emóciami, keď chceme vykonávať verejnú moc v štáte. Majme preto prosím všetci pod kontrolou svoje myslenie, hovorenie a konanie. Lebo na čo myslíme, tým sa stávame. A teraz sa všetci potrebujeme stať o niečo lepšími ľuďmi,” dodala úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová.