Váš Android dostane funkcie, ktoré zlodejom urobia vrásky na čele. Toto vám pribudne vo vašom smartfóne!

Google predstavuje tri nové bezpečnostné funkcie, ktoré prídu na Android smartfóny do konca tohto roku. Niektoré budú dostupné aj na starších verziách Androidu.

zlodej smartfonu kradez
Zdroj: AndreyPopov / depositphotos.com

Smartfóny sa stali našimi neoddeliteľnými pomocníkmi a dnes cez ne robíme všetko. Pozeranie sociálnych sietí alebo surfovanie na internete síce nepatria medzi obzvlášť rizikové činnosti, no cez smartfóny pristupujeme k bankovým aplikáciám, máme v nich uložené prihlasovacie údaje či iné citlivé informácie.  

Smartfóny preto musia byť dobre zabezpečené, aby hocikto nemohol vstúpiť do vášho zariadenia a vybieliť vám účet. Android smartfóny majú niekoľko vrstiev zabezpečení a spoločnosť Google vysvetľuje, ako Android smartfóny chránia vaše osobné informácie. Tieto nové funkcie sa ku koncu tohto roka dostanú na zariadenia s verziou Androidu 10+. Niektoré budú ale dostupné len na Android 15. Na tému upozorňuje Google na svojom blogu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vylepšená ochrana dát 

Spoločnosť Google vyvíja systém, ktorý by dokázal rozpoznať krádež ešte predtým, ako sa stane. Jednou z funkcií, je sťaženie resetovania zariadenia do továrenských nastavení. Niektorí zlodeji chcú čo najrýchlejšie resetovať zariadenie, aby ho mohli predať. Spoločnosť Google ale sťaží tento proces.  

Ak útočník vynúti reset, potom sa zariadenie zamkne a bude sa môcť dať otvoriť len v prípade, že útočník vie vaše prihlasovacie údaje do Google účtu.  

Ďalej spoločnosť Google predstaví aj separátny priestor pre citlivé aplikácie. Ten si viete zabezpečiť odlišným PIN ako používate na odomknutie smartfónu. Aj keby sa teda niekto dostal do vášho zariadenia, k týmto citlivým aplikáciám sa už nedostane.  

Tieto funkcie prídu v druhej polovici roka s Android 15.  

Automatická ochrana 

Ďalšie novinky sa týkajú ochrany vášho zariadenia v momente krádeže. Prvým je AI systém, ktorý dokáže rozpoznať, ak sa vám niekto pokúsi ukradnúť telefón. AI model zaznamenáva zrýchlenie telefónu, ktoré vzniká, keď vám ho niekto vytrhne z ruky a pokúsi sa ujsť behom alebo na bicykli, či aute. V takomto momente sa obrazovka rýchlo zamkne, čím sa sťaží prístup zlodeja k vašim dátam.  

Android vás zároveň ochráni aj v prípade, ak sa útočník pokúsi na dlhšiu dobu odpojiť vaše zariadenie od internetu. Aj offline vás vie chrániť zamknutím obrazovky. Tieto funkcie prídu ako systémová aktualizácia aj pre staršie smartfóny s verziou Androidu 10 a vyššou.  

Uzamknutie zariadenia 

Funkcia Nájdi moje zariadenie vám už dovoľuje uzamknúť svoje zariadenie a vrátiť ho do továrenských nastavení. Niekedy sa však stane, že zabudneme prihlasovacie údaje. Google preto vytvoriť rýchlu záchranu, ktorá vám dovoľuje zariadenie uzamknúť na diaľku a stačí vám len vaše telefónne číslo.  

Táto funkcia vám môže poskytnúť trochu času navyše, aby ste zistili alebo resetovali vaše prihlasovacie údaje do Google účtu a následne cez službu Nájdi moje zariadenie vykonali lepšie bezpečnostné opatrenia. Táto funkcia príde v nasledujúcich mesiacoch do zariadení Android verzie 10 a vyššou.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre