Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Priniesol revolučnú novinku. FIFA musí zaplatiť 37 miliónov mužovi, ktorý zmenil futbal

Po rokoch právnych sporov zvíťazil brazílsky vynálezca bieleho spreja používaného rozhodcami nad Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

16.05.2024 08:50
futbal rozhodca sprej Foto:
Sprej v rukách rozhodcov sa stal neoddeliteľnou súčasťou svetového futbalu v roku 2014.
debata

Najvyšší súd v Brazílii tento týždeň zamietol odvolanie FIFA a nariadil riadiacemu orgánu svetového futbalu, aby odškodnil Heineho Allemagneho a jeho spoločnosť Spuni Comércio de Produtos Esportivos za zneužitie jeho vynálezu.

Ešte v roku 2000 Allemagne vynašiel sprej, ktorý používajú rozhodcovia na označenie polohy múru pred voľným kopom a ktorý veľmi rýchlo zmizne zo zeleného trávnika.

Jude Bellingham Čítajte viac Paradox u finalistu Ligy majstrov: Zarobí viac, keď boj o trofej prehrá. Ako je to možné?

Od roku 2009 sprej používala Juhoamerická futbalová asociácia Conmebol a o päť rokov neskôr bol po prvýkrát použitý na majstrovstvách sveta. Allemagne obvinil FIFA zo zneužitia produktu, ktorý si patentoval, a požadoval odškodné vo výške 40 miliónov dolárov (37,05 milióna e­ur).

Zatiaľ nie je úplne jasné, či sa dočká požadovanej sumy. Právnici podnikateľa chceli najprv počkať na uverejnenie písomného rozsudku a až potom uplatniť finančné nároky.

Marek Hamšík, Francesco Calzona Čítajte viac Bez Calzonu, no s prvou nomináciou. Slováci sa začínajú pripravovať na futbalovú udalosť roka

„Porazil som FIFA v každom ohľade,“ povedal podnikateľ pre TV Globo po vyhlásení verdiktu. „Je to príbeh Dávida a Goliaša. FIFA je gigant, bol to 23-ročný boj. Som veľmi hrdý, zapísali sme sa do histórie svetového futbalu,“ tešil sa nadšený Allemagne.

Jeho právnička Larissa Teixeiraová bola tiež spokojná z verdiktom súdu. „Toto je jeden z prípadov, o ktorom ako právnici snívame, pretože spravodlivosti bolo naozaj učinené zadosť,“ povedala. „Je to brazílsky vynálezca, ktorý vynašiel niečo, čo skutočne ovplyvnilo futbal.“

Zlatan Ibrahimovič a Helena Segerová Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Švédsky veterán Zlatan Ibrahimovič je...
debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná futbalová federácia FIFA #rozhodcovský sprej