Vyhľadávač Google sa raz a navždy zmení. Dopomôže k tomu umelá inteligencia. Pozrite sa, aké zmeny nás čakajú

Spoločnosť Google priblížila, ako budú fungovať nové AI funkcie v ich vyhľadávači. Ide o viacero zmien, ktoré zmenia, ako hľadáte informácie na internete.

Do najnovšej verzie Chrome prehliadača prišla umelá inteligencia
Zdroj: Wikimedia (Google), Pixabay (susan-lu4esm), Úprava: Vosveteit.sk

Google vyhľadávač je tu s nami približne 25 rokov a za ten čas sa neustále zlepšoval a prinášal nové možnosti. S príchodom umelej inteligencie však viaceré veľké technologické spoločnosti naznačujú, že sa zmení spôsob, akým vyhľadávame nové informácie.  

Už v dohľadnej dobe by totiž tradičné vyhľadávače, ako napríklad Google alebo Bing, mohla plne nahradiť umelá inteligencia, ktorá by nám poskytla presnú odpoveď na to, čo hľadáme. Na niečom podobnom pracuje aj líder v oblasti AI, spoločnosť OpenAI. Ako však informuje spoločnosť Google, aj ona pracuje na niečom podobnom.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Generatívne AI funkcie sa už pomaly dostávajú do Google vyhľadávača a vďaka nim sa môžete dostať k presnejším výsledkom rýchlejšie. Ako informuje Google, implementácia generatívnych funkcii bola možná len vďaka modelu Gemini, zatiaľ najvyspelejšej umelej inteligencii spoločnosti. Ako generatívne vyhľadávanie vlastne funguje?  

Pozrite sa, ako sa zmení vyhľadávač Google

Vytvorenie stručného AI prehľadu 

Ako budú fungovať AI funkcie v Google vyhľadávaní?
Zdroj: Google

Niekedy chcete dostať informáciu rýchlo a nemáte čas na preklikávanie sa stránkami a spájanie si útržkov informácií. Generatívne vyhľadávanie ponúka krátky a stručný prehľad vytvorený umelou inteligenciou. Tento prehľad sa použil cez experimentálne nastavenia už miliardykrát. Spoločnosť Google vydáva AI prehľad na území Spojených štátov a následne bude funkciu uvoľňovať ďalším krajinám. Do konca roka by mala mať funkciu dostupnú miliarda ľudí.  

Prispôsobenie jazyka 

Pri vytváraní AI prehľadu si môžete zvoliť aj komplexnosť použitého jazyka. Pri náročných odborných témach môžete umelú inteligenciu požiadať o zjednodušenie komplikovaných slov alebo o detailnejšie vysvetlenie určitej časti textu.  

Pýtanie sa aj zložitých otázok 

Ak patríte medzi ľudí, čo sa radi učia nové veci, umelú inteligenciu využijete aj vy. Nemusíte sa umelej inteligencie pýtať čiastkové otázky, pokojne jej môžete zadať najzložitejšiu otázku, aká vás napadne.  

Umelá inteligencia následne ponúkne vysvetlenie, pričom sama problematiku rozdelí do menších bodov, ktoré sú jednoduchšie na pochopenie. Ak hľadáte niečo mimoriadne špecifické, umelej inteligencii môžete zadať všetky parametre naraz a na základe týchto parametrov vám poskytne najlepšie výsledky.  

Plánovanie 

Umelá inteligencia nie je len na učenie sa, no pomôže vám aj pri plánovaní. Môžete si nechať pomôcť pri výbere dovolenky alebo ak sa venujete fitness, pomôže vám naplánovať vhodný jedálniček.  

Organizovanejšie výsledky 

Umelá inteligencia vám pomôže zoradiť do prehľadného zoznamu aj tradičné vyhľadávacie výsledky. Ak hľadáte napríklad reštauráciu, ukáže vám podniky, ktoré sa hodia pre romantickejšie prípady, potom vám ukáže podniky, ktoré sú vhodné pre oslavy alebo firemné akcie a potom vám ukáže aj také podniky, ktoré odporúčajú kritici. 

Všetky výsledky nájdete v samostatných a prehľadných kategóriách.  

Nahrajte video AI  

Ako budú fungovať AI funkcie v Google vyhľadávaní?
Zdroj: Google

Niekedy máte problém, ktorý neviete opísať slovami. Umelej inteligencii môžete poslať aj video a ona vám vysvetlí, čo treba ďalej robiť alebo ako opravíte nefunkčnú súčiastku. Poskytnutie videa pomôže umelej inteligencii lepšie vyhodnotiť problém a poskytnúť vám najlepšie riešenie. 

Kompletný prehľad zmien, si môžete pozrieť nižšie vo videu.

https://www.youtube.com/watch?v=s4InWsd-J6g

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre