Španielsky arcibiskup apeluje Zachráňte prvé sväté prijímanie!

Luis Argüello

Nepremieňajme naše slávenia na „malé svadby“ a prehnanú oslavu, píše v pastierskom liste valladolidský arcibiskup.

Nepremieňajme naše slávenia na „malé svadby“ a prehnanú oslavu, píše v pastierskom liste valladolidský arcibiskup.

Luis Argüello

Luis Argüello

Zachráňte prvé sväté prijímanie!
Ilustračné foto: pixabay. com

Veľkonočné obdobie postupuje a už sme vstúpili do mája. Na Veľkú noc a v máji sa v našich farnostiach konajú slávnosti prvého svätého prijímania mnohých detí.

Kresťanské spoločenstvo a ich rodiny vedú deti k plnej účasti na Eucharistii prijatím Pána vo svätom prijímaní. Deti sú pozvané aj k tomu, aby žili bratskú lásku v cirkvi a ponúkali ju druhým.

Prvé sväté prijímanie umožňuje deťom spoznať Ježiša. Sprostredkúva im vedomosť, že Ježiš je prítomný v Eucharistii, pretože po svojom zmŕtvychvstaní si osvojil niečo také jednoduché, ako je nekvasený chlieb. 

Deti sa učia, že prijímaním Ježiša vo svätom prijímaní môžeme žiť úplne osobitné spoločenstvo s Ježišom. Už dva alebo tri roky sa deti pripravujú na obnovenie a posilnenie svojej viery v skutočnú prítomnosť Ježiša Krista, ktorého prijímajú a ktorému sa klaňajú vo svätom prijímaní.

Prvé sväté prijímanie ako uvedenie do nedeľného slávenia Eucharistie

Slávenie prvého svätého prijímania slúži aj ako uvedenie do nedeľného slávenia Eucharistie, na ktoré sa Boží ľud pravidelne zhromažďuje. Sme ľud nedele, ktorý oslavuje Pánovo vzkriesenie a anticipuje plnosť posledného dňa.

Deti sú uvádzané do účasti na nedeľnej Eucharistii a tak zažívajú, že sú súčasťou kresťanského spoločenstva. Prijímajú Kristovo telo a spoznávajú, že prostredníctvom krstu sú Kristovým telom, že sú súčasťou tohto tela, ktoré tvorí Cirkev ako ľud medzi národmi a ako chrám Ducha Svätého.

Deti, ktoré pristúpia k prvému svätému prijímaniu, sú pozvané zúčastňovať sa na živote kresťanského spoločenstva. Prvé sväté prijímanie slúži na to, aby si deti uvedomili, že láska, ktorú prijímajú vo svätom prijímaní, a účasť na živote cirkvi, ktorá neustále praktizuje nové prikázanie, aby sme sa milovali navzájom, ako nás miluje Ježiš, je zdrojom bratskej lásky a lásky k blížnemu. 

Pristupovať k svätému prijímaniu, rozoznávať prítomnosť Pána v Eucharistii, zároveň znamená chápať, že sme povolaní žiť lásku k blížnemu a rozpoznávať Pána v ľuďoch okolo nás.

Drahí bratia a sestry, musíme však priznať, že potrebujeme uskutočniť „operáciu na záchranu“ prvého svätého prijímania. Lebo mnohé deti, ako som mohol zistiť v rozhovoroch s chlapcami a dievčatami v treťom alebo vo štvrtom ročníku základnej školy počas týchto týždňov školskej pastorácie, očakávajú, že deň prvého svätého prijímania bude slávnosťou, na ktorej dostanú veľa darov, takže tieto dary zatieňujú alebo vytláčajú do úzadia veľký dar, ktorým je Ježiš.

Deti sú v centre pozornosti

Buďme úprimní: deti nie sú pozývané k účasti na nedeľnom slávení Eucharistie. Deti sú skôr v centre pozornosti. V skutočnosti sú to deti, kto pozýva ostatných prostredníctvom svojich rodín, takže slávenia prvého svätého prijímania sa stávajú udalosťou v živote našich farností, na ktorej sa zúčastňuje veľa ľudí zvonka, veľa hostí, príbuzných, priateľov.

Tým sa značne zrieďuje samotné farské spoločenstvo, ktoré pozýva deti, aby boli uvádzané do kresťanského života. A čo môžeme povedať o láske k blížnemu, keď toľko rodín pri organizovaní oslavy prvého svätého prijímania koná „malú svadbu“, ak smiem použiť tento výraz, ktorá pre niektoré rodiny znamená aj mimoriadne finančné náklady, takže sa zdá neprimerané alebo prehnané hovoriť o láske k blížnemu ako o solidarite s tými najchudobnejšími.

Nepremieňajme naše slávenia na „malé svadby“, prehnanú oslavu, ktorá skresľuje význam, ktorý kresťanské spoločenstvo pripisuje nedeli a sláveniu prvého svätého prijímania.

V tejto cirkevnej chvíli oživenia sviatostí kresťanskej iniciácie, drahé deti, ktoré v týchto dňoch zažijete stretnutie s Ježišom, drahé rodiny a kresťanské spoločenstvá, zachráňme prvé sväté prijímanie, aby bolo skutočne jedinečným momentom stretnutia medzi deťmi a Ježišom bez toho, aby ich rozptyľovali iné veci alebo pozývali hľadať iný poklad, iné miesto než skrytý poklad Božej lásky ponúkaný v tele, ktoré je dané v živom Ježišovi Kristovi.

Zachráňme prvé sväté prijímanie, aby sa slávilo v nedeľu ako deň, keď sa katolíci zhromažďujú, aby oslavovali Pána a život cirkvi, ktorá sa spoločne modlí Otče náš. 

Nepremieňajme naše slávenia na „malé svadby“, prehnanú oslavu, ktorá skresľuje a znehodnocuje význam, ktorý kresťanské spoločenstvo pripisuje nedeli a sláveniu prvého svätého prijímania.

Takýmto spôsobom máme možnosť pozvať deti, aby žili lásku k blížnemu s ľuďmi, ktorí sú im blízki, ale aj s mnohými deťmi, ktorým ďaleko od nás chýba uspokojenie základných životných potrieb. Samozrejme, že je legitímne oslavovať takýto dôležitý deň pre prvoprijímajúce deti a ich rodiny.

Oslavujme, ale toto slávenie umiestnime do srdca kresťanského spoločenstva, s jednoduchosťou slávenia, ktoré nekladie veľký dôraz na vonkajšie veci, na peniaze, ktoré na to vynaložíme, ale na radosť z vedomia, že sme bratia a sestry, ktorých Ježiš povolal k Eucharistii, že sme Ježišom zhromaždení okolo stola a poslaní ohlasovať dobrú zvesť: zmŕtvychvstalý Ježiš Kristus je s nami, môžeme s ním žiť taký dôverný vzťah, že s ním máme spoločenstvo, a on nás pozýva, aby sme zo svojho vnútra žili bratskú lásku a lásku k tým najchudobnejším.

Pôvodne publikované na Die Tagespost. Preložil o. Ján Krupa

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.