Kráľ Karol III. odhalil svoj nový portrét, nadšenie, aplauz a potom... kritika z internetu: Vyzerá vraj ako jahodová marmeláda

Britský kráľ Karol III. v utorok predstavil svoj prvý oficiálny portrét dokončený po svojej korunovácii.

15.05.2024 08:52
Jonathan Yeo a britský kráľ Karol III. Foto: ,
Výtvarný umelec Jonathan Yeo a britský kráľ Karol III. pri odhalení Karolovej podobizne na obraze od Yeoa.
debata (2)

Je na ňom vyobrazený v nadživotnej veľkosti v slávnostnej uniforme waleskej gardy červenej farby, opiera sa o meč a nad pravým plecom sa mu vznáša motýľ. Nezvyčajnú červenú farbu má aj pozadie obrazu.

Ako informovala britská stanica BBC, autorom olejomaľby s rozmermi 230 × 165,5 cm je Jonathan Yeo, ktorý v roku 2014 maľoval obraz panovníkovej manželky Kamily i portrét princa Philipa v roku 2008. Yeo dostal objednávku na portrét ešte v roku 2020, keď bol Karol III. ešte princom z Walesu. Obraz mal vzniknúť na oslavu 50 rokov jeho členstva v obchodnom spolku The Drapers' Company.

Princ William Čítajte viac Prvé slová od princa Williama na adresu manželky Kate, ktorá bojuje s rakovinou: Na toto všetci čakali...

Portrét bude pre verejnosť vystavený až do júna, potom bude umiestnený v Drapers' Hall – sídle spolku a filantropickej organizácie v londýnskom City. Princ Charles, ktorý sa stal kráľom v septembri 2022 po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety II., mal od júna 2021 do novembra 2023 s Yeom štyri sedenia.

zväčšiť Výtvarný umelec Jonathan Yeo a britský kráľ... Foto: SITA/AP, Aaron Chown
Jonathan Yeo a britský kráľ Karol III. Výtvarný umelec Jonathan Yeo a britský kráľ Karol III. pri odhalení Karolovej podobizne na obraze od Yeoa.

„Rovnako ako motýľ, ktorého som namaľoval, vznášajúci sa nad jeho plecom, aj tento portrét sa vyvinul, keď sa zmenila úloha subjektu v našom verejnom živote,“ uviedol Yeo pred odhalením obrazu v Buckinghamskom paláci.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle Čítajte viac Šatník Meghan na návšteve Afriky opäť za tisíce dolárov, najdrahší kúsok už na sebe mala. Aplauz a nadšenie však prišli po týchto šatách...

Po zverejnení záberov obrazu sa objavili početné reakcie kráľovských fanúšikov aj na sociálnych sieťach. Niektorí sú nadšení nezvyčajnou technikou a farebnou paletou, ale početný bol aj hlas tých, ktorí obraz kritizovali. „Malo by sa to volať portrét v jahodovom džeme,“ napísal napríklad jeden z komentujúcich podľa portálu Hellomagazine.com. Poukazoval na fakt, že kráľova postava je v červenej farbe priam ponorená. Kráľ Karol III. bol však s výsledkom spokojný a dokonca si zažartoval na margo odkazov k motýliemu životnému cyklu. „Je dobré vedieť, že som bol ešte len kukla, keď sme sa prvýkrát stretli,“ uviedol pred novinármi adresujúc slova výtvarníkovi Yeovi.

zväčšiť Britský kráľ Karol III. v utorok predstavil... Foto: SITA/AP, Aaron Chown
Britain Royals Britský kráľ Karol III. v utorok predstavil svoj prvý oficiálny portrét dokončený po svojej korunovácii. Je na ňom vyobrazený v nadživotnej veľkosti v slávnostnej uniforme waleskej gardy červenej farby, opiera sa o meč a nad pravým plecom sa mu vznáša motýľ. Nezvyčajnú červenú farbu má aj pozadie obrazu od Jonathana Yeoa.

Yeo je aj autorom maľovaného portrétu nositeľky Nobelovej ceny Malály Júsufzajovej, bývalých britských premiérov Tonyho Blaira a Davida Camerona či sira Davida Attenborougha, alebo hercov Kevina Spaceyho, Nicole Kidmanovej a Judea Lawa.

Kráľ Karol III. a jeho manželka, kráľovná...
Kráľ Karol III. a jeho manželka, kráľovná...
+4Kráľ Karol III. sa zúčastnil na záhradnej...

Podľa autora obrazu sa kráľovná prišla na dielo pozrieť počas posledného sedenia, pričom konštatovala, že kráľa sa podarilo dobre vystihnúť. Kráľ svoj portrét vraj videl napoly dokončený. Spočiatku bol mierne prekvapený výraznou farbou, ale „inak sa zdalo, že sa súhlasne usmieva,“ doplnil Yeo podľa BBC.

Charles bol vymenovaný za plukovníka vo waleskej garde v roku 1975. Na obraze červená uniforma plynule prechádza do červeného pozadia, čím sa kráľova tvár ešte viac zvýrazňuje. Yeo podľa vlastných slov chcel, aby bol obraz osobitý a „rozišiel sa s minulosťou“. Yeo sa pri tvorbe obrazu rozhodol použiť niektoré z tradícií kráľovského portrétovania – vojenské oblečenie a meč -, ale chcel dosiahnuť aj niečo modernejšie, preto zvolil sýtu farbu a motív motýľa.

Princ Harry Čítajte viac Kráľ Karol III. s úsmevom od ucha k uchu na záhradnej párty, na syna Harryho nebol čas. A čo brat William? Toto je odpoveď...

Objasnil, že „v dejinách umenia motýľ symbolizuje metamorfózu a znovuzrodenie“. Motýľ je však aj odkazom na kráľov záujem o životné prostredie, za ktoré sa zasadzuje väčšinu svojho života. Karol III. počas maľovania vyjadril nádej, že aj ľudia o 200 rokov ho budú vedieť v galérii panovníckych portrétov identifikovať práve vďaka motýľovi chystajúcom sa zosadnúť na jeho rameno.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #obraz #farba #portrét #rozdelená spoločnosť #kráľ Karol III.

+ Zvýšte opatrnosť, hlavne starší ľudia musia dodržiavať pitný režim.
Túžba po kariérnom raste vám nedá pokoj,...

+ Nespavosť môže byť spôsobená ťažkým jedlom doplnená alkoholom.
V oblasti financií máte jasný cieľ, postupne sa...