Poznáte symbolický význam šperkov?

Napísal Kristína Chudá 15. máj 2024

Svadba, narodenie dieťaťa, krst alebo napríklad úspešné ukončenie štúdia. V ľudskej kultúre majú šperky hlboký symbolický význam, preto sú tiež neoddeliteľnou súčasťou zásadných životných udalostí.

freepik_jewelry_524

„Snubák“ na ľavej ruke, náušnice za pôrod

Tento zvyk, ktorého korene siahajú do hlbokej histórie, nie je iba o odovzdaní niečoho pekného, ale aj o vyjadrení emócií a podpore tradícií a vzťahov. Viete, prečo sa snubný prsteň nasadzuje práve na prstenník? Čo sa podľa zvykov venuje novopečenej mamičke? A pri akej príležitosti sa odovzdávajú šperky s obrázkami svätých?

Prstenník ako nositeľ žily lásky

Svadba je jednou z najvýznamnejších životných udalostí, pri ktorej hrá darovanie šperkov kľúčovú rolu. V našich končinách je zvykom vymeniť si prstene ako symboly večnosti. Kruh bez začiatku a konca totiž znázorňuje nekonečnú lásku medzi partnermi. Táto tradícia má korene už v starovekom Egypte, kde si páry vymieňali krúžky z rákosia alebo kože. Odtiaľ sa táto zvyklosť postupne rozšírila do Grécka, Ríma (kde už prstene nadobudli kovovej podoby) a zvyšku sveta. Prsteň sa odjakživa navliekal na prstenník ľavej ruky – panovalo totiž presvedčenie, že práve tento prst obsahuje takzvanú „venu amoris“ alebo žilu lásky, ktorá vedie priamo k srdcu. A táto prax zostala dodnes.

Náušnice za pôrod ako symbol zdravia a oslava života

Ďalšou veľmi významnou udalosťou, pri ktorej sa často darujú šperky, je príchod nového člena rodiny. Táto zvyklosť sa objavovala už v staroveku. Novopečená mamička by mala podľa tradície dostať za pôrod bábätka náušnice, ktoré symbolizujú nový začiatok a oslavujú život. Táto tradícia má rôzne významy, veľmi často je však spájaná aj s prianím šťastia a zdravia ako pre matku, tak aj pre novorodenec. V niektorých kultúrach je zvykom darovať náušnice aj novonarodenému dieťaťu, čo ho má ochrániť pred zlými duchmi.

Medailón od krstných rodičov

Krstné obrady a ceremónie sú ďalšími významnými životnými udalosťami, pri ktorých sa šperky často hlásia o slovo. A to najmä v podobe darčekov venovaných krstniatkam. Tento zvyk má korene v ranne stredovekej kresťanskej tradícii, keď krstní rodičia prijímajú záväzok dohliadať na duchovný rast svojho krstňaťa a šperkom darovaným pri krste svoje sľuby a záväzky symbolicky potvrdzujú.

A aké šperky sa najčastejšie darujú? To nikde nie je pevne dané. Bývajú to napríklad medailóniky s obrázkami svätých alebo s ochrannými modlitbami, môže to však byť aj retiazka s krížikom alebo anjelikom. Veľmi obľúbeným darčekom sú aj prvé náušničky.

Prsteň alebo hodinky ako pripomienka promócie

Darovať šperk pri úspešnom absolvovaní štúdia je relatívne moderná tradícia, ktorá sa rozvinula s rastúcim prístupom k vzdelaniu v období 19. a 20. storočia. Mnoho rodín však v súčasnosti túto udalosť vníma ako dôvod venovať novopečenému absolventovi niečo cenné ako pamiatku – ženám sa často venujú prstene či náušnice, mužom je možné darovať napríklad kvalitné hodinky, ktoré je možné navyše opatriť originálnym gravírovaním.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.