• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 2.6.2024Meniny má Xénia, Oxana
15°Bratislava

Vo veku 65 rokov zomrela svetoznáma slovenská speváčka

  • 19:26 14.05.2024
  • Bratislava
Vo veku 65 rokov zomrela svetoznáma slovenská speváčka

Jej nádherný hlas zaznel na scénach v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne či Ríme.

Vo veku 65 rokov v utorok zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska. Na sociálnej sieti o tom informoval jej syn. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

S veľkým zármutkom sme v SND prijali správu, že dnes, 14. mája, navždy stíchol dramatický soprán, nádherný hlas dlhoročnej vynikajúcej sólistky Opery SND Ľubice Rybárskej,“ uviedla. Vedenie SND a Opery SND zároveň vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine a blízkym.

Na snímke Ľubica Rybárska (hore) ako Ľutomíra a Jitka Sapara-Fischerová (dole) v úlohe Blagoty na snímke z kostýmovej skúšky opery Eugena Suchoňa Svätopluk v réžii Juraja Jakubiska na pôde Slovenského národného divadla v Bratislave. FOTO TASR/SND - Robo Hubač

Ľubica Rybárska sa narodila 13. júla 1958 v Martine. Spev vyštudovala na Konzervatóriu v Žiline v roku 1979. V roku 1983 absolvovala štúdium na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Už počas štúdia debutovala ako Katrena v opere Eugena Suchoňa Krútňava a predstavila sa aj ako Rusalka v rovnomennej opere Antonína Dvořáka.

V rokoch 1983 - 2013 bola členkou súboru Opery Slovenského národného divadla (SND), kde ako sólistka naštudovala celý rad postáv sopránového repertoáru. V roku 1988 sa vo Filadelfii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho. Vtedy sa jej kariéra začala prudko rozvíjať, najmä pozvaním k spolupráci do filadelfskej opery, kde v apríli 1989 spoločne s Pavarottim účinkovali v predstaveniach Verdiho opery Luisa Miller. Týmto sa jej otvorila cesta na významné svetové operné scény v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme.

Z jej repertoára sú najznámejšie Katrena v Suchoňovej Krútňave, Santuzza v Mascagniho Sedliackej cti, Abigail vo Verdiho opere Nabucco, Rusalka a Cudzia kňažná v Dvořákovej Rusalke, Líza v Čajkovského Pikovej dáme, Leonora vo Verdiho Trubadúrovi, Alžbeta vo Verdiho Donovi Carlosovi, Floria Tosca v Pucciniho Tosce, Lady Macbeth vo Verdiho Macbethovi alebo Amélia vo Verdiho Maškarnom bále.

Ľubica Rybárska dosiahla úspechy aj ako koncertná umelkyňa. Aktívne sa venovala tiež pedagogickej práci na VŠMU v Bratislave. Sopranistka spolupracovala s domácimi a zahraničnými rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami, v roku 1997 vyšlo jej profilové CD s opernými áriami talianskych autorov. Nahrala aj vianočné CD pod názvom Búvaj dieťa krásne.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Písal texty Duchoňovi, Patejdlovi či Elánu. Ľuboš Zeman dnes slávi 75. narodeniny

Písal texty Duchoňovi, Patejdlovi či Elánu. Ľuboš Zeman dnes slávi 75. narodeniny

DNES - 6:32Kultúra

Ľuboš Zeman je autorom piatich stovák textov, z ktorých sú mnohé súčasťou najväčších slovenských hitov.

Zomrel legendárny hudobník zo Spiša

Zomrel legendárny hudobník zo Spiša

21:44 28.05.2024Kultúra

Slovenská hudobná scéna smúti.

Vondráčková: Kým mi to bude spievať, chcem byť na scéne a ponúkať nové veci

Vondráčková: Kým mi to bude spievať, chcem byť na scéne a ponúkať nové veci

17:28 28.05.2024Kultúra

Česká speváčka Helena Vondráčková oslavuje 60 rokov na scéne a pri tej príležitosti v utorok otvorí v pražskom Tancujúcom dome výstavu, ktorá jej dlhoročnú kariéru podrobne mapuje.

Natália Hatalová predstavuje letný song Táto noc

Natália Hatalová predstavuje letný song Táto noc

8:31 28.05.2024Kultúra

Natália Hatalová predstavuje letný song Táto noc. Je o noci plnej nečakaných stretnutí a navodzuje atmosféru letnej lásky, na ktorú sa nezabúda.

Česká divadelná a filmová herecká stálica Eliška Balzerová oslavuje 75. narodeniny

Česká divadelná a filmová herecká stálica Eliška Balzerová oslavuje 75. narodeniny

6:40 25.05.2024Kultúra

Keď sa spomenie jej meno, divákom v bývalom Československu sa vzápätí vybaví doktorka Čeňková z legendárneho seriálu Nemocnica na okraji mesta.