Zomrela svetoznáma slovenská operná speváčka Ľubica Rybárska. Pozrite si v galérii jej najznámejšie roly v SND

Zomrela svetoznáma slovenská operná diva Ľubica Rybárska, sólistka opery Slovenského národného divadla, aj profesorka na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

14.05.2024 19:00 , aktualizované: 19:35
Ľubica Rybárska, opera, SND Foto: ,
Ľubica Rybárska v Opere SND pôsobila ako sólistka okrúhle tri desaťročia.
debata (2)

V roku 1988 sa vo Philadelphii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho, s ktorým neskôr aj spolupracovala. Podľa RTVS sa jej otvorila cesta na významné svetové operné scény v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme či Salzburský festival.

Ľubica Rybárska ako Turandot
Ľubica Rybárska ako Leonora v opere Trubadúr v...
+5Ľubica Rybárska v opere Tosca, 1977

Významná slovenská sopranistka Ľubica Rybárska získala spevácke vzdelanie v triede prof. Ľuby Šestákovej na žilinskom konzervatóriu a následne v triede prof. Viktórie Stracenskej na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 2004 sa na VŠMU vrátila už ako vysokoškolská pedagogička a v roku 2012 úspešne habilitovala ako docentka, 2019 ako profesorka.

Ešte ako študentka VŠMU debutovala v Slovenskom národnom divadle v Krútňave Eugena Suchoňa ako Katrena a hneď po absolutóriu bola prijatá do angažmánu ako sólistka Opery SND. Výrazným míľnikom jej profesionálnej kariéry bol rok 1988, kedy sa stala víťazkou svetoznámej opernej súťaže Luciana Pavarottiho vo Philadelphii v USA. Spoločne s Lucianom Pavarottim sa neskôr opakovane predstavila na operných pódiách, napríklad ako Amelia v Maškarnom bále Giuseppe Verdiho.

Portfólio operných domov a symfonických orchestrov, v ktorých pôsobila, zahŕňa Nemecko, Švajčiarsko, Spojené štáty americké, Francúzsko, Rusko, Chorvátsko, Španielsko, Rakúsko, Taliansko, Veľká Británia, Poľsko, Grécko či Nórsko. Svoj talent prezentovala aj na známych festivalov v Salzburgu, Berlíne, Bregenzi, Edinburghu či na Schleswig-Holstein Musik Festival.

Dramaticky soprán Ľubice Rybárskej obsiahol široký repertoár. Na doskách Opery SND sa predstavila napríklad ako Verdiho Abigail (Nabucco), Aida, Elisabetta (Don Carlo), Lady Macbeth, Amelia (Maškarný bál), Leonora di Vargas (Sila osudu), Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra) či Leonora (Trubadúr), Pucciniho Tosca, Turandot či Giorgetta (Plášť), Bizetova Micaela (Carmen), Mascagniho Santuzza (Sedliacka česť), Čajkovského Líza (Piková dáma), Borodinova Jaroslavna (Knieža Igor), Cileova Adriana Lecouvreur, Boitova Margaréta (Mefistofeles), Giordanova Maddalena (Andrea Chénier), Dvořákova Rusalka (neskôr aj Cudzia kňažná), Janáčkova Kostolníčka (Jej pastorkyňa) či Suchoňova Katrena (Krútňava) a Ľutomíra (Svätopluk).

V SND sme sa s obdivuhodnou umelkyňou a krásnou dámou stretli naposledy v septembri 2023, keď sme pri príležitosti jej životného jubilea, 65 rokov, vzdali hold jej umeniu na predstavení Suchoňovej opery Svätopluk.

Vedenie Slovenského národného divadla a Opery SND vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym.

Televízia RTVS si ju pripomenie na Dvojke v utorok 14. mája večer (o 20.10 h) v portréte zo série GEN.sk a v stredu 15. mája podvečer (o 17.30 h) v relácii Anjeli strážni.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubica Rybárska