AKTUÁLNE: Udrel u nás nový podvod. Pozor, ak vám príde táto správa, vedzte, že vám ju neposiela váš kamarát!

Pri správach, ktoré znejú až príliš dokonalo, a hoci sú aj od vašich priateľov, by ste mali byť opatrný. Môže za nimi stáť v skutočnosti podvodník a nie váš známy.

aktualna tema SMS
Zdroj: unsplash.com (Katka Pavlickova), úprava Vosveteit.sk

Podvodníci neustále hľadajú nové spôsoby, ako sa obohatiť na úkor ľudí. V priebehu včerajšieho dňa sme vás upozorňovali na podvod, ktorý lomcuje (aktuálne) v zahraničí. V ňom útočník vydávajúc sa za banku pošle obeti SMS o pripísaní finančných prostriedkov z protiúčtu (pozn.: ktorý patrí podvodníkovi) a krátko na to dostane hovor od falošného pracovníka banky, že peniaze na jeho účet boli pripísané omylom a má ich poslať naspäť. Ak tak nespraví, tak jej hrozí rôznymi sankciami.

Dnes udrel nový obdobný podvod, ktorý teraz zaplavuje ale schránky Slovákov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Žena prišla o stovky €. Myslela si, že si píše s priateľkou

Podvod spočíva v tom, že potenciálnu obeť kontaktuje údajný známy, ktorý skutočne aj existuje, čo má zvýšiť dôveryhodnosť útoku. Samozrejme, obeť nekontaktuje priateľ, ale niekto cudzí, ktorý sa za neho vydáva.

Útočník obeti píše s tým, že vyhrala finančnú odmenu u operátora. V tomto konkrétnom prípade, na ktorý upozorňuje polícia, išlo o pekných 900 €. Je tam ale háčik, a to, aby si obeť mohla vybrať peniaze, musí zaplatiť poplatok cez mobilnú aplikáciu.

Obeť následne v domnienke, že niečo vyhrala a píše si s priateľom, čo má dvihnúť dôveryhodnosť útoku, tak cez mobilnú aplikáciu postupuje podľa pokynov. Samozrejme, v mobilnej aplikácii, je potrebné vyplniť údaje z platobnej karty. Asi nikomu netreba zvlášť vysvetľovať, čo sa potom udeje.

„Uvedená do omylu a mysliac si, že celý postup ohľadom výhry má riešiť jej známa, ktorú reálne pozná, mala poškodená poskytnúť cez mobilnú aplikáciu informácie o svojej platobnej karte.“, približuje polícia, čo sa stalo.

Z účtu jej odišlo neskôr 277,96 €, približuje polícia. Žena, ktorá sa stala obeťou, následne kontaktovala aj priateľku s tým, čo sa deje, bohužiaľ ale, ona o ničom nevedela.

„Následne na to mala kontaktovať reálnu známu, tá jej však oznámila, že žiadne správy tohto typu jej neposielala a nemá vedomosť o nijakej výhre.“

Pozor, čo zdieľate s ľuďmi na internete

Polícia ďalej prízvukuje, že aby sme s nikým nezdieľali svoje osobné údaje a ani platobné údaje a to ani s osobami, ktoré poznáme. Rovnako by sme mali postupovať aj v prípade, ak takéto žiadosti prídu z profilu človeka, ktorého dobre poznáme. Jeho účet mohol byť totiž kompromitovaný.

„Za žiadnych okolností neposkytujte žiadne údaje z platobnej karty ako: ČÍSLO KARTY, ÚDAJ O PLATNOSTI KARTY, CVV, alebo prístupové heslá do INTERNETBANKINGU.“, prízvukujú muži zákon.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre