V kalendári svieti máj 2024, ale masa malých investorov akoby sa opäť prebudila späť do januára 2021. Akcie obľúbené u burzových špekulantov, tzv. meme-stocks, sa viac ako zdvojnásobili vo frenetickom obchodovaní v pondelok 13. mája po návrate „burzového guru“ na sociálnu sieť X.

Keith Gill, známy aj pod prezývkou Roaring Kitty, sa preslávil v januári 2021 svojou úlohou v hromadnom nákupe akcií spoločností GameStop a AMC. Je síce len „amatérskym“ investorom, ale moderovaním investičnej diskusnej skupiny WallStreetBets na sociálnej sieti Reddit dokázal spolu so zástupom malých investorov vyhnať cenu viacerých akcií o stovky percent nahor.

K. Gill na svojom účte X včera zverejnil ilustráciu, na ktorej je zobrazený muž naklonený dopredu na stoličke. Obrázok naznačuje, že niekto sedí a dáva pozor, neobsahoval žiadne ďalšie informácie ani žiadny odkaz na konkrétnu akciu.

Akcie GameStop, maloobchodného predajcu videohier v pondelok zaznamenali prekvapivý skok o 74 percent, a v dnešnom obchodovaní pokračujú v raste o ďalších 95 percent. Za posledný mesiac spevnili o dvesto percent. Spoločnosť nevydala žiadne vyhlásenie ani indície, prečo by mal byť rast jej akcií opodstatnený.

Akcie reťazca kín AMC v pondelok vystrelili o 80 percent a v utorok posilňovanie prekročilo ďalších 120 percent. Obchodovanie s meme stocks v pondelok na americkej burze niekoľkokrát pozastavili pre nebezpečnú volatilitu.

Výrazne rastú aj akcie Oklo, startupu zameraného na jadrové štiepenie. Spoločnosť Oklo podporuje Sam Altman z OpenAI. Firma nedávno vstúpila na burzu spojením s Altmanovou SPAC spoločnosťou. Špekulatívne startupy, napríklad tie v oblasti čistej energie, majú tendenciu byť tiež obľúbené u malých investorov a pohybujú sa synchronizovane s meme stocks.

Roblox Developer Conference 2019
Neprehliadnite

Prečo sú sexi investičné trendy také opojné, no extrémne nebezpečné