Slovenská firma očarila svetové veľmoci. O toto zariadenie sa idú všetci potrhať

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 23 rokov a moje 4 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moje dve mačky. A tá štvrtá je tajná.

Špičkové armádne zariadenie vyrába slovenská firma

Slovenský obranný priemysel a výroba armádnych technológií už dávno nie sú len o moderných húfniciach či výrobe nábojov. Tím domácich expertov neustále vylepšuje aktívny diaľkový detektor Falcon 4G, ktorý dokáže detegovať nízke koncentrácie toxických chemických látok a toxických priemyselných látok v ovzduší až na vzdialenosť 6 km.

Zariadenie od slovenskej spoločnosti využívajú ozbrojené sily Slovenskej republiky a členské krajiny NATO.

„Zbrojársky priemysel má v Česku a na Slovensku dlhú tradíciu a toto know-how nikam nezmizlo. Aj vďaka tomu sa nám podarilo vyvinúť zariadenie, ktoré je už dnes celosvetovou špičkou v rámci svojho segmentu. Kontrakty s najvyspelejším armádami z rôznych častí sveta tento potenciál len potvrdzujú,“ povedal CEO SEC Technologies Michal Šimko.

sec tech
Zdroj: SEC Technologies

Slováci a Česi majú na zodpovednosť protichemickú obranu

V štruktúrach NATO má Slovenská republika a Česká republika zodpovednosť za protichemickú obranu. Obe krajiny dodnes disponujú vysoko modernými cvičnými oblasťami na simuláciu boja s chemickými a biologickými zbraňami. Základne v slovenských Zemianskych Kostoľanoch a v českom Vyškove sú jedinečné v rámci celej EÚ.

Falcon 4G vďaka unikátnej technológii, ktorá využíva patentovanú technológiu založenú na princípe LIDAR, je pevnou súčasťou Ozbrojených síl Slovenskej republiky už viac ako dve desaťročia. Štvrtá generácia aktívneho diaľkového detektora Falcon 4G je okrem slovenskej armády súčasťou „výzbroje“ viacerých armád členských krajín NATO. Patria medzi ne Španielsko, Maďarsko, či Turecko. Falcon 4G je tiež pevnou súčasťou vybavenia brazílskej armády a záujem o neho ďalej narastá.

O detektory zo Slovenska prejavili záujem aj chemickí vojaci z Liberca, ktorí mali možnosť vidieť Falcon 4G naživo počas ukážky so spoluprácou VVÚ Brno na skúšobnom a výcvikovom pracovisku Vyškov-Kamenná Chaloupka.

CEO_Michal_Simko_1
Zdroj: SEC Technologies

„V čase, kedy sa európske armády musia čoraz viac spoliehať na vlastné technológie a zdroje, to považujem za ešte dôležitejšie. Záujem, ktorý o Falcon 4G prejavilo susedné Česko, patrí medzi naše aktuálne priority. Určite nám pomáha aj spoločná história a blízkosť oboch krajín,“ uviedol Šimko.

Detekcia zo vzduchu aj zo zeme

Spoločnosť SEC Technologies sídliaca v Liptovskom Mikuláši v posledných rokoch úspešne absolvovala množstvo ukážok a teší sa podpore. Svedčia o tom prebiehajúce projekty integrácie na vozidlá, lode a bezpilotné lietadlá.

Okrem využitia v armádach potenciál dodáva SEC Technologies aktívny diaľkový detektor Falcon 4G aj nevojenským organizáciám zabezpečujúcim civilnú ochranu.

Možnosť využitia detektoru aj mimo obranného priemyslu je pre firmy ako je SEC Technologies veľkou výhodou a významne rozširuje počet potenciálnych zákazníkov. Spoločnosť z Liptova získala v roku 2021 investíciu vo výške 3 mil. eur od súkromných investorov platformy Crowdberry, a. s. a štátneho Venture to Future Fund, a. s. Zdroje boli použité na expanziu výrobných kapacít a ďalší vývoj detekčnej technológie.

slovenske-zariadenie
Zdroj: SEC Technologies

Dá sa vidieť na vlastné oči

Aktívny diaľkový detektor toxických chemických látok a priemyselných toxických chemických látok, ktorý chráni Slovensko pred prípadnými hrozbami chemických zbraní môže odborná verejnosť a návštevníci vidieť v dňoch 14. až 16. mája 2024 na Medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -