Plánujete schody v interiéri? Na čo treba myslieť, aby ste boli spokojní

10.05.2024, Dagmar Jančovičová | Materiály, technológie, konštrukcie

Schody sú estetickou aj praktickou súčasťou interiéru. Pri ich navrhovaní a stavaní treba dbať na niekoľko pravidiel, ktoré ovládajú len majstri s praxou. Aby ste boli spokojní, zverte realizáciu im.

Každý odborník vám potvrdí, že najčastejšou chybou svojpomocne a neodborne navrhnutého a postaveného schodiska bývajú úzke, strmé a tmavé schody s nerovnomernými stupňami či nízkym stropom. Vo svojom priestore však určite chcete mať schodisko bezpečné a zároveň estetické. Pri plánovaní jeho umiestnenia, tvaru, uchytenia a materiálov vám pomôžu nasledujúce praktické odporúčania.

Schody-interier-1-X.jpg


Plánujte už v projektovej fáze

Nad umiestnením, tvarom a spôsobom kotvenia schodiska sa treba zamyslieť už na začiatku realizácie stavby alebo rekonštrukcie. Je to dôležité jednak preto, že dizajn schodiska do zásadnej miery ovplyvňuje to, kde bude v interiéri uložené, ale aj jeho úlohu.

Už v projektovej dokumentácii budúceho domu alebo projektovej dokumentácii k realizácii prestavby musí byť zhrnutý spôsob kotvenia schodov, čo rozhoduje o tom, aké materiály a postupy sa použijú pri stavaní. Štandardná neupravená sadrokartónová stena obsahuje vzduchovú medzeru, preto nie je možné riadne kotvenie schodiska a je potrebné dodať mu kovovú výstuž.

"Prípadné komplikácie pre bezproblémovú montáž prináša podlahové kúrenie. V prípade slučiek podlahového kúrenia sa odporúča v okruhu pol metra od miesta plánovaného kotvenia schodiska vytvoriť voľný priestor, aby nedošlo k prevŕtaniu vykurovacej špirály," hovorí Tomáš Barbořík, expert na schody a interiéry zo spoločnosti J.A.P. Slovakia.


Náklady a cena

Investícia do schodiska nie je malá. Určite sa nevypláca neprimerane šetriť na schodoch, ktoré sa používajú denne. Na druhej strane, pokiaľ ide o chatu alebo víkendový dom, kam chodíme niekoľkokrát za rok, nie je nutné vybrať si dizajnové schodisko za tisíce eur.

"Ak schody slúžia na každodenný presun a sú v najviac frekventovanej miestnosti, mali by plne ladiť so štýlom interiéru a byť technologicky pripravené na každodennú prevádzku. Tomu bude zodpovedať aj cena schodiska," pokračuje odborník z J.A.P. Slovakia.

Schody-interier-2-X.jpg


Čo rozhoduje o type schodiska

Schodiská sa delia podľa konštrukcie, podľa typu kotvenia, tvaru, materiálu a dizajnu. To, aké schody si vyberiete do svojho interiéru, závisí od pôdorysu, prevýšenia, rozpočtu, ale aj od toho, či a ako chcete využívať priestor pod nimi a či je potrebný na schodisku dostatočný manévrovací priestor (napríklad kvôli sťahovaniu nábytku). Okrem toho, presný tvar, jednotlivé komponenty, materiály a odtiene schodiska treba zosúladiť s ostatnými interiérovými prvkami.

Najmenej miesta zaberá točité schodisko, ktorého základom je nosná konštrukcia a okolo nej sú spravidla rozmiestnené schodiskové stupne z dreva, zo skla alebo z kovu. Výhodou točitých schodov je okrem úspory priestoru možnosť umiestniť východy alebo dvere v ľubovoľnom bode trasy. Nevýhodou je nedostatočný priestor pri sťahovaní nábytku, resp. premiestňovaní veľkých vecí.

Oveľa bežnejším a zároveň trendovejším je jednoramenné priame schodisko (ideálne, ak máme dostatočný vertikálne otvorený priestor) alebo krivočiare schodisko s podestou. Obe zaberajú relatívne veľa priestoru a je žiaduce vyriešiť jeho využitie ešte vo fáze projektovania.

"Pri plánovaní schodov treba brať do úvahy výstupný stropný priestor. Platí, že na točité schodisko je potrebný kruhový alebo hranatý otvor vždy o 100 milimetrov väčší ako vonkajší rozmer schodiska. Pri ostatných druhoch schodov závisí veľkosť stavebného otvoru od pôdorysného tvaru schodiska," spresňuje T. Barbořík.


Strmeňové schodiská

Podľa spôsobu kotvenia sú najpraktickejšie a aktuálne najobľúbenejšie samonosné strmeňové schodiská. Sú nadčasové a do interiéru vnášajú pocit vzdušnosti. "Jednotlivé schodiskové nášľapy sú ukotvené tak, aby navodili dojem schodiska vznášajúceho sa vo vzduchu, bez viditeľnej opory, pričom jednotlivé schodiskové stupne sú upevnené z jednej strany priamo v stene. Ich výsledný vzhľad môže mať mnoho podôb, záleží na konkrétnej voľbe materiálu a farebných kombinácií. Výsledok tak môže byť veľmi jemný až nenápadný alebo, naopak, môže schodisko pôsobiť ako dominanta v interiéri," myslí si odborník.

Samonosné schodiská sú náročné na pevnosť nosnej konštrukcie zabudovanej do steny a tiež na investíciu. Vytvárajú však dokonalý praktický aj vizuálny efekt.

"Nie vždy je nutné voliť do menších priestorov točité schodiská a do väčších robustnejšie. Záleží na konkrétnych priestorových možnostiach a preferenciách majiteľa nehnuteľnosti, preto by sa mal s odborníkmi poradiť o všetkých možných riešeniach a alternatívach," poznamenáva T. Barbořík.

Schody-interier-3-X.jpg


Materiál a zábradlie

Finálny výber podlahovej plochy robte podľa spôsobu používania (ako často sa po schodoch bude chodiť, či ich budú používať deti alebo ľudia s pohybovými problémami a pod.) a podľa toho, ako bude zariadený a ladený interiér. Pokiaľ ide o podlahovú úpravu, na výber je drevo, sklo alebo betón.

"Hlavný dôraz pri projektovaní schodiska treba klásť na šírku, výšku a tvar jednotlivých stupňov: je dôležité, aby boli rovnomerné a bezpečné. Stupne sú najzaťažovanejšou časťou schodiska, preto sa na ich výrobu používajú tvrdé dreviny alebo kombinácia viacerých odolných materiálov, ako je liaty betón a vrstvené sklo. Čo sa týka farebných odtieňov, možno využiť tak prirodzenú farbu materiálu, ako aj širokú škálu odtieňov, ktorých prínos môže okrem estetického hľadiska spočívať aj vo zvýšení tvrdosti, zníženej šmykľavosti a odolnosti proti oderu," vysvetľuje odborník.

Zábradlie je bezpečnostný a zároveň dizajnový prvok. Stavbu so schodiskom neskolaudujete, pokým nemá zábradlie. Našťastie je výber široký a zábradlie môže byť takmer neviditeľné až výrazné.

V moderne riešených interiéroch sa na výplne zábradlí často používa bezpečnostné sklo, ktoré dáva schodisku ľahkosť a eleganciu. Na výslnie sa dostávajú aj rámové zábradlia pripomínajúce industriálny štýl.

"Pred samotnou objednávkou alebo výrobou schodov trvajte na profesionálnom zameraní priestoru, kam sa budú schody umiestňovať. Rozhodne sa nespoliehajte iba na výkresovú dokumentáciu, pretože nemusí zodpovedať realite. Ak sa schodisko nezameria v konkrétnom priestore, musia sa robiť veľké ústupky v podobe možných nežiaducich výklenkov v stene či atypických úprav na schodisku. Robí sa to na úkor bezpečnosti, vzhľadu a stojí to ďalšie peniaze," uzatvára T. Barbořík.


Čo o schodisku v interiéri treba ešte vedieť?

  1. Minimálna šírka schodiskového ramena je 90 centimetrov, optimálna výška jedného stupňa (schodu) je 15-18 cm, požadovaná bezpečná hĺbka je 25 cm.
  2. Aby bolo kotvenie schodiska naozaj bezpečné, riešte ho už pri výstavbe domu alebo na začiatku rekonštrukcie, keď možno kotviace miesta osadiť tuhým a kompaktným materiálom (betónový, kovový profil, drevený trám v prípade sadrokartónovej steny).
  3. Pred výrobou schodiska ho treba zamerať priamo na mieste. Dobré firmy to robia bezplatne.
  4. Záloha sa platí zvyčajne vo výške 70 percent ceny schodiska, zvyšok po dokončení.
  5. Ak si vyberiete sklenené schodisko, rátajte s dlhšou dodacou lehotou (zhruba päť až sedem týždňov). Pri objednávke sa pýtajte aj na letné odstávky vo výrobe.
  6. Ak ste si vybrali drevené schodisko, siahnite radšej po dubovom než bukovom dreve. Je síce drahšie, ale aj pevnejšie a výsledná farba morenia bude mať požadovaný odtieň.
  7. U dodávateľa si overte, či sú schody certifikované. Ide o ich bezpečnosť, trvácnosť aj vzhľad. Uprednostnite dlhoročné skúsenosti pred stolárom, ktorý vyrobí všetko.

Foto: J.A.P. Slovakia

Podobné články