Google prekladač pozná každý, no týchto 6 funkcií len málokto: Takto môžete prekladač využiť efektívnejšie

Google prekladač má veľa funkcií, ktoré vám dovolia prekladať cudzie jazyky oveľa efektívnejšie.

Google prekladac_2.jpg
Zdroj: Pexels z Pixabay, úprava Vosveteit.sk

Prekladač je pravdepodobne jednou z najužitočnejších funkcií, ktoré spoločnosť Google ponúka. Prekladač už pravdepodobne väčšina použila minimálne raz, no táto aplikácia dokáže oveľa viac, než vám len preložiť slovo alebo vetu.  

Google prekladač môžete použiť na webe alebo si ho stiahnuť do telefónu cez Obchod Play. Mnohé Android modely však majú túto aplikáciu predinštalovanú spolu s ďalšími produktmi od Google. Používanie aplikácie je veľmi jednoduché, stačí si zvoliť jazyky, napísať čo chceme preložiť a pozrieť sa, čo to znamená.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Spočiatku bol prekladač jednoduchou aplikáciou, no postupne sa vyvíjal a pridával nové funkcie. Teraz v aplikácii nájdete množstvo rôznych vychytávok, ktoré vám uľahčia prácu s obsahom v cudzom jazyku. Poďme sa pozrieť na to, aké to sú.  

Prekladanie klepnutím 

Ak pracujete so stránkou v cudzom jazyku, môže byť otravné prepínať sa neustále medzi prekladačom a stránkou, Google Prekladač ale obsahuje funkciu prekladu klepnutím, ktoré vám automaticky preloží to, čo ste si skopírovali do schránky. To viete cez plávajúce tlačidlo prekladača.  

Otvorte si aplikáciu, kliknite na vašu profilovú fotku a vojdite do nastavení. Tam uvidíte možnosť prekladať klepnutím. Otvorte si ju a na novom okne uvidíte možnosť zapnúť si prekladanie klepnutím.  

Funkcie Google Prekladača, o ktorých ste možno nevedeli
Zdroj: Vosveteit.sk

Preklad webových stránok  

Možno ste sa ocitli v situácii, kedy niečo vyhľadávate, no neviete sa dopracovať k relevantným zdrojom v našom jazyku. Google prekladač vám dovoľuje preložiť si celú stránku do slovenčiny, ak používate prehliadač Chrome. Postup je jednoduchý. Stačí si otvoriť akúkoľvek zahraničnú stránku a na pravej strane URL poľa uvidíte ikonu prekladača. Kliknite na preložiť a za menej ako sekundu máte stránku v rodnom jazyku.  

chrome vstavany prekladac
Zdroj: Vosveteit.sk

Najpoužívanejšie frázy 

Keď cestujeme niekam do zahraničia, existujú frázy, ktoré opakujeme stále dookola. Niekedy sa ich naučíme naspamäť, no zároveň si ich môžete uložiť ako obľúbené. Pri vytvorení prekladu máte v hornej časti obrazovky ikonu hviezdičky. Kliknite na ňu a toto slovíčko, fráza alebo veta sa vám uloží do zoznamu obľúbených, kde ju vždy rýchlo nájdete.

Funkcie Google Prekladača, o ktorých ste možno nevedeli
Zdroj: Vosveteit.sk

Zmena rýchlosti vyslovovania 

Google prekladač môžeme použiť aj na učenie sa. Aplikácia ponúka funkciu prečítania vety či slovíčok, ktorá vám ukáže, ako sa dané slovíčko vyslovuje. Pri komplikovaných slovíčkach však môže byť náročné zachytiť správnu výslovnosť. V Google Prekladači si však viete hlas hovoriaceho spomaliť. Otvorte si nastavenia a tam uvidíte možnosť rýchlosť. Otvorte si ju a vyberte si, či má hlas hovoriť normálne, pomaly alebo ešte pomalšie.  

Funkcie Google Prekladača, o ktorých ste možno nevedeli
Zdroj: Vosveteit.sk

Režim konverzácie 

Pri cestovaní do zahraničia sa takmer určite stretnete aj s ľuďmi, ktorí nehovoria našim jazykom a prípadne ani cudzím, ktorým hovoríte vy. Môžete si posúvať telefóny a každú vetu zdĺhavo písať, no existuje jednoduchšie riešenie. Na úvodnej obrazovke máte režim konverzácie.  

Funkcie Google Prekladača, o ktorých ste možno nevedeli
Zdroj: Vosveteit.sk

Tento režim počúva všetko v oboch jazykoch, čo vám prekladá na príslušné obrazovky. Každý teda môže hovoriť po svojom a konverzácia plynie oveľa prirodzenejšie.  

Preložte text, ktorý vidíte

Vedeli ste, že okrem iného môžete preložiť text, ktorý vidíte na obrázku? Stačí kliknúť na možnosť fotoaparátu a následne sa vám otvorí rozhranie aplikácie Google Lens. Potom už len namierte kameru smartfónu na text, ktorý chcete preložiť.

Google prekladac cez kameru smartfonu
Zdroj: Vosveteit.sk

Poznali ste tieto funkcie aplikácie, prípadne poznáte iné? Dajte nám ich vedieť nižšie v komentároch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre