10 vecí, ktoré by ste mali dodržiavať pri návšteve novorodenca

Napísal Kristína Chudá 13. máj 2024

Deti sú dar. Keď príde na svet nový človiečik, niet divu, že sa všetci radujú. Veď prišiel nový život, nová nádej. Je to maličké ružové a neskutočne voňavé klbko šťastia, ktoré chcú všetci vidieť a navštíviť. No ako sa na takej návšteve novorodenca správať?

freepik_newborn_baby_24

Čo dodržať, čoho sa vyvarovať a kedy vôbec novorodenca navštíviť a privítať ho na svete? Prinášame vám 10 pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať.                      

1. Pred návštevou sa vždy ohlásiť

Chcete prísť pozrieť malého drobčeka? Kedy je ten najlepší čas? A čo priniesť? Nikdy nechoďte na návštevu bez ohlásenia. Nikdy neviete, či práve vtedy keď zazvoníte novopečená mamička nedojčí svojho drobčeka. Ohláste sa aspoň deň vopred, aby ste sa mohli dohodnúť na danom čase. A čo poteší novopečených rodičov? Či už to budú plienky, utierky, hračky, ktoré deti tak milujú...  všetko, čo prinesiete v daný moment rodičia ocenia.

2. Ste chorý, ostaňte doma

Necítite sa dobre? Máte zvýšenú teplotu, alebo máte čo i len herpes a chcete privítať malého drobca? V takomto prípade platí pre vás karanténa a ostaňte doma! Herpes je vírusové ochorenie, ktoré môže mať pre novorodenca fatálne následky.

3. Krátke návštevy sú tie najlepšie návštevy

Prijímať návštevy je fajn, no ak máte doma dvojtýždenného drobca, každá mama je rada, ak sú tie návštevy čo najmenej a čo najkratšie. Zoznámte sa s dieťatkom, zablahoželajte rodičom, obdarujte  ich, zdržte sa potom ešte asi tak desať minút a poberte sa domov. Rodičia sú určite unavení a snažia sa nájsť nejaký ten režim s novým členom rodiny, či už ide o ich prvé alebo piate dieťa.

4. Hromadné návštevy? Ani vo sne

Babka, dedo, krstní rodičia, prarodičia a ešte k tomu bratanci z druhého kolena? Určite týchto blízkych obaja rodičia radi uvidia, ale nie naraz. Hromadné návštevy sú stresujúce nie len pre rodičov, no najmä pre tých najmenších. Dohodnite sa medzi sebou kto a kedy pôjde nazerať.

5. Akceptovať želania rodičov

Áno, vo všeobecnosti je človek tvor zvedavý. Zvedavosť je prirodzená vlastnosť, no netreba to preháňať. Ste zvedavý, ako bude ten maličký drobec vyzerať, na koho sa bude podobať, koľko „liekov“ dostane tento drobček na sociálnych sieťach. Aj keď ste zvedavý, vždy rešpektujte želania rodičov. Ak si rodičia želajú, aby ste neprišli na návštevu do nemocnice, akceptujte to. Ak vás jasne poprosia, aby ste počas prvých šiestich týždňov nechodili na návštevy, rešpektujte to.

6. Pochváliť sa s malým drobčekom? Len so súhlasom rodičov

Ste tým malým človiečikom nadšený a chcete sa na sociálnych sieťach pochváliť? Kľudne, len sa pred zdieľaním fotografie toho malého a dokonalého stvorenia vždy spýtajte rodičov. Neuverejňujte fotky bez ich súhlasu rodičov. Nie všetci zdieľajú každý okamih svojho života na sociálnymi sieťach a radšej si tieto okamihy nechajú len pre seba.

7. Presnosť je výsadou kráľov

Ak ste niečo sľúbili rodičom či ich deťom, dodržte to. Ak vám do toho niečo príde, samozrejme, stať sa môže, no dajte to včas vedieť, aby si vedeli deň prispôsobiť.

8. Umyte si ruky

Že ste si umyli ruky pri odchode z domu? Irelevantné. Pri príchode na návštevu by mala vaša prvá cesta smerovať do kúpeľne. Nedotýkajte sa bábätka, kým nebudete mať čisté ruky.

9. Neraďte a nepýtajte sa zvedavé otázky

Aj keď ste už skúsený rodič, no svoje bohaté skúsenosti môžete ponúknuť iba vtedy, ak sa vás novopečená mamička konkrétne na niečo spýta. V opačnom prípade nechajte ústa zamknuté na tisíc zámkov. A otázkam ako „no čo, aký si mala pôrod“ sa radšej vyhýbajte. Ak vám o tom sama nepovie, nepýtajte sa. Niektoré príbehy o pôrode sú traumatizujúce  a verte, že ich vlastne ani nechcete počuť.

10. Starší súrodenci sú tak isto dôležití

Nikdy nezabúdajte na „veľkého“ bračeka či sestričku. Ukážte im, že aj keď prišiel do rodiny nový člen, nič sa nezmenilo. Ostávajú ľúbení. 

Zdroj foto: Freepik


https://www.todaysparent.com/baby/newborn-care/things-you-shouldnt-do-when-visiting-a-newborn/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.