Ceny ropy v piatok (10. 5.) klesli o viac ako jedno percento. Vyhlásenia predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) totiž signalizovali, že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhšie, než sa doteraz očakávalo, čo by mohlo utlmiť dopyt po rope. Takisto to podporilo dolár.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok klesol o 1,09 dolára alebo 1,30 percenta na 82,79 dolára (76,81 eura) za barel (159 litrov). Americká ľahká ropa WTI s júnovým kontraktom uzavrela so stratou jedného dolára alebo 1,26 percenta na 78,26 dolára za barel.

Ceny oboch referenčných druhov ropy za celý týždeň takmer stagnovali, keď Brent sa za celý týždeň oslabila o 0,2 percenta a WTI si pripísala 0,2 percenta.

Šéfka dallaského Fedu Lorie Loganová v piatok uviedla, že nie je jasné, či je menová politika dostatočne prísna na to, aby znížila infláciu na cieľové dve percentá.

Navyše, piatková správa Michiganskej univerzity ukázala nárast inflačných očakávaní spotrebiteľov, čo takisto oslabilo nádeje, že Fed začne čoskoro uvoľňovať menovú politiku.

Vyššie úrokové sadzby tradične tlmia ekonomickú aktivitu a oslabujú dopyt po rope. Zníženie nádejí na uvoľnenie menovej politiky v USA takisto podporilo dolár, čo máva negatívny vplyv na ceny komodít denominované v dolároch.

Ceny ropy boli pod tlakom aj v dôsledku rastúcich zásob pohonných látok v USA, uviedol šéf spoločnosti Ritterbusch and Associates Jim Ritterbusch. „Vzhľadom na pokles cien v uplynulom mesiaci a slabší než očakávaný vývoj dopytu po benzíne a nafte v USA sa zdá byť pravdepodobná určitá medvedia korekcia dopytu,“ dodal Ritterbusch.

Ďalšie dôležité správy

Zdá sa, že v pondelok 18. septembra 2023 padá dúha na pumpjacky, ktoré ťažia ropu a plyn z vrtov neďaleko Calgary v štáte Alberta. Kanada má tretie najväčšie zásoby ropy na svete a je štvrtým najväčším producentom ropy na svete. (Jeff McIntosh/The Canadian Press prostredníctvom AP)
Neprehliadnite

Ropa zdražuje vzhľadom na optimizmus okolo vývoja dopytu, Brent sa blíži k 84 dolárom za barel