Americká filmová akadémia zháňa pol miliardy dolárov na Oscary a iné aktivity

Americká Akadémia filmových umení a vied chce vybrať 500 miliónov dolárov na financovanie svojich aktivít, medzi ktoré patrí aj udeľovanie filmových cien Oscar. V piatok to podľa agentúry Reuters povedali zástupcovia akadémie na tlačovej konferencii v Ríme.

12.05.2024 07:00
96th Academy Awards, Oscar, Cillian Murphy Foto: ,
Cillian Murphy s cenou za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe za film Oppenheimer počas odovzdávania Oscarov.
debata

Akadémia čelí dlhodobému poklesu sledovanosti ceremoniálu, pri ktorom sa udeľujú režisérom, hercom a ďalším filmovým tvorcom slávne pozlátené sošky, a chce diverzifikovať zdroje svojich príjmov.

Pol miliardy dolárov by akadémia chcela vybrať do roku 2028, keď sa bude oslavovať 100. výročie udeľovania filmových cien Oscar. Tie sú asi najznámejšou aktivitou akadémie, ktorá však prevádzkuje aj jedno múzeum a má programy pre mladých filmových tvorcov.

V roku 2028 však končí tiež zmluva, ktorú akadémia má so skupinou Walt Disney na vysielanie večera, počas ktorého sa udeľujú ceny Oscar. Šéf akadémie Bill Kramer označil podmienky zmluvy za veľmi veľkorysé a je otázne, či sa filmovej akadémii podarí znovu dohodnúť podobne dobré zmluvné termíny.

96th Academy Awards, Oscar, Cillian Murphy Čítajte viac Oscary ovládol film Oppenheimer, získal ich sedem. Scorsese a Barbie pohoreli

Počet divákov, ktorí sledujú odovzdávanie cien, totiž za posledných desať rokov klesol o viac ako polovicu. V roku 2014 bolo divákov 44 miliónov, tento rok 19,5 milióna.

Kampaň na výber peňazí akadémia zdôvodňuje tiež snahou diverzifikovať svoje zdroje financovania, o čo sa podľa denníka Financial Times snažia aj ďalšie americké kultúrne inštitúcie.

Filmová akadémia má zaručených prvých 100 miliónov dolárov vďaka darom veľkých mecenášov či sponzorským dohodám uzavretým so značkami luxusného tovaru a služieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #Akadémia filmových umení a vied