plny-hrniec_transparent_negativ.png

EXTRA chutné skladané slimáky – jemné ako pena: Netreba ani plnku! Toto cesto používam aj na štrúdle, buchty a rožky!

Slimáky budú nadýchané a jemné ako nikdy predtým!

Jednoduchý, lacný a rýchly recept na nadýchané domáce slimáky, za ktoré vám budú vaše deti ďakovať.

 

 

Tento druh pečiva je u nás veľmi obľúbený a odkedy som spoznal tento recept, v obchode ich už nevyhľadávam.

Vynikajúci recept na jemné domáce slimáky z youtube kanála Bread recipes from mia.

Potrebujeme:

200 ml teplej vody

200 ml teplého mlieka

120 g kryštálového cukru

11 g suchého droždia

 

 

1 bielok

8 g soli

400 g hladkej múky

90 ml rastlinného oleja

1 žĺtok

1 PL mlieka

 

 

Postup:

Do misky nalejeme vodu. Potom pridáme mlieko.

Nasypeme cukor. Pridáme droždie a metličkou miešame, kým sa nerozpustí.

Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

Po uplynutí doby kvások premiešame a oddelíme žĺtok od bielka.

 

 

Do zmesi pridáme bielok, soľ a zamiešame.

Cez sitko preosejeme múku. Špachtľou premiešame.

Pridáme olej a dobre zamiešame. Rukou vymiesime nelepivé cesto.

Potom cesto preložíme na pomúčený stôl a miesime 5 minút, kým nebude hladké.

 

 

Z cesta vyformujeme guľu, prekryjeme miskou a necháme 60 minút odpočívať.

Po uplynutí doby cesto mierne roztiahneme a rozdelíme na 12  častí.

Z každej časti cesta vyformujeme guľku.

Guľky poukladáme na pomúčenú dosku, prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole do tvaru kruhu.

Potrieme rastlinným olejom a prekrojíme na polovicu.

 

 

Potom cesto zložíme ako harmoniku a zrolujeme (viď video).

Slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme slimáky.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes