Kráľovstvo planéty opíc (Kingdom of the Planet of the Apes)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Kral resizeŠtvrtý diel reštartovanej Planéty opíc patril od začiatku medzi čierne kone tohtoročnej kinosezóny. Latka bola totiž nastavená vysoko a sedem rokov, ktoré uplynuli od uvedenia Vojny o planétu opíc jasne naznačili, že štúdio si doprialo dostatok času na to, aby znova doručilo mimoriadne poctivý a dostatočne kvalitný blockbuster. A čuduj sa svete, vyšlo to aj do štvorice. Nový tím tvorcov to teda zase raz uchopil správnym spôsobom a pokiaľ náhodou stále váhate, môžete rýchlo zahnať akékoľvek obavy.

Nebýva pritom vonkoncom zvykom, aby návrat k ikonickej značke dopadol až takto dobre. Pôvodná Planéta opíc s Charltonom Hestonom je síce kultovou klasickou, no nadviazať na Kral2 resizeňu nedokázali ani ďalšie pokračovania s neustále klesajúcou kvalitou, ba ani Tim Burton so svojim rozporuplne prijatým remakom z roku 2001. Aktuálne najdlhšiu bežiacu sci-fi sériu však poriadne nakoplo Zrodenie Planéty opíc (2011) Ruperta Wyatta ako začiatok novej ságy a nijak za ním nezostal ani Úsvit planéty opíc (2014) a Vojna o planétu opíc (2017) režiséra Matta Reevesa. No a teraz tu máme jej štvrtý diel.

Ten sa odohráva niekoľko generácií po Cézarovej trilógii. Opice sa definitívne stali dominantným druhom na Zemi a behom rokov sa rozdrobili do mnohých klanov. Do jedného z nich patrí aj šimpanz Noa (Owen Teague), nový ústredný protagonista, Kral3 resizetúžiaci sa silou mocou túži zavďačiť svojmu otcovi, staršinovi klanu. Nočná návšteva nepozvaného návštevníka však spôsobí, žesa ocitá mimo svojho domova a následne k nemu nechtiac dovedie nepriateľsky naladené opice pod vedením ambiciózneho Proxima (Kevin Durand). Tí vypália jeho domov do základov, zabijú mu otca a preživších odvlečú nevedno kam. Noa sa teda vydáva po ich stopách, do pôvodne zakázaného územia s cieľom pomstiť sa a zachrániť zvyšok...

I Kráľovstvo planéty opíc teda stojí na sympatickom protagonistovi, ktorý sa síce nedokáže vyrovnať už etablovanému Cézarovi, stále však disponuje dostatočne zaujímavým charakterom, aby si k nemu divák dokázal nájsť rýchlo cestu. U Kral8 resizeostatných postáv je to však trochu horšie a to vrátane inak dobre motivovaného zloducha, prekrucujúceho pôvodné Cézarove učenie vo svoj vlastný prospech. Trochu totiž doplácajú na menší priestor, čo sa však, našťastie, netýka najvýraznejšieho ľudského hrdinu, respektíve hrdinky tohto dielu. Aj keď hrdinky.. Mae v podaní vychádzajúcej hviezdy Freyi Allan (seriál Zaklínač) je až príjemne nečiernobielym prírastkom do ságy a dobre fungujúca dynamika medzi ňou a Noom je jedným z najväčších devíz vonkoncom nie zle uchopeného scenára.

O tej sa inak postaral Josh Friedman (nová Fantastická štvorka, či rovnako pripravovaný štvrtý Avatar) a hoci mu viaceré Kral4 resizerecenzie vyčítajú skratkovitosť v druhej polovici, stále je viac než solídne vystavaným veľkofilmom. Predstavenie sveta a jeho pravidiel funguje aj z pohľadu nových divákov, s odkazmi na Cézara a jeho dobu sa pracuje viac než umne a celkovo platí, že nie je nutné napozerávať pôvodnú trilógiu, ak vám náhodou ušla. Záver navyše šikovne ukončuje všetko podstatné, no zároveň efektívnym spôsobom láka na ďalšie rozvíjanie tejto ságy.

Najväčšou devízou snímky je však tak či tak technická stránka. Vizuálne pôsobivo vystavaný post-apokalyptický svet ide ruka v Kral5 resizeruke s dycheberúcimi digitálnymi trikmi, kde možno zase vidieť istý a nie úplne zanedbateľný pokrok. Opice na plátne skrátka pôsobia ešte o niečo živšie než v minulosti a prípadné nedokonalosti možno hľadať tentokrát iba lupou. Oscar za vizuálne efekty je tak možno rezervovaný na dlho dopredu, no reálne proti tomu asi nemožno takmer nič namietať.

Dočkáme sa i ďalšieho rozvíjania osudov sympatického Nou? Snáď. No pokiaľ bude sága pokračovať i naďalej, momentálne je, Kral7 resizezdá sa, vo viac než schopných rukách. Týka sa to ako talentovaného režiséra Wesa Balla (filmová trilógia Labyrint), ktorý nemá problém vtisnúť mnohým scénam parametre špičkového blockbusteru, tak skladateľa Johna Paesana, ktorý síce nie je Michael Giacchino, no vcelku zvláda ísť v jeho stopách. Za seba tak hovorím „len tak ďalej“ a hoci sme sa predsa len nedočkali úplnej žánrovej špičky, budúcnosť ju ešte pokojne môže priniesť. Tento tím na to určite má.

Kral6 resizeKráľovstvo planéty opíc (Kingdom of the Planet of the Apes), USA, 2024
Dĺžka: 144 minút
Réžia: Wes Ball
Scenár: Wes Ball
Kamera: Gyula Pados
Hudba: John Paesano
Strih: Dan Zimmerman
Scénografia: Daniel T. Dorrance, Beverley Dunn, Carlo Crescini
Masky: Beth Halsted
Kostýmy: Mayes C. Rubeo
Produkcia: Wes Ball
Hrajú: Freya Allan, Peter Macon, Owen Teague, William H. Macy, Kevin Durand, Sara Wiseman, Neil Sandilands, Eka Darville, Lydia Peckham, Dichen Lachman, Karin Konoval
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 9. mája 2024
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.