Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu, bol pri tom aj Huliak

Starosta obce Očová a poslanec parlamentu Rudolf Huliak (SNS) spolu so zásahovým tímom eliminoval asi dvojročnú medvedicu, ktorá sa pohybovala v blízkosti rodinných domov obce Očová, okres Zvolen. Ako ďalej informoval na sociálnej sieti starosta Očovej, povolenia na elimináciu medveďa majú ešte tri.

11.05.2024 14:28
debata (68)
Nepochopiteľné. Autom hnal medveďa medzi rodinnými domami v Očovej
Video

O odstránení problémovej medvedice, v piatok vo večerných hodinách, informovala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Šelmu eliminovali na základe dohody o spolupráci na manažmente medveďa hnedého medzi ŠOP SR a Poľovníckym spolkom Očová.

„Sinantropná medvedica opakovane navštevovala intravilán obce, poškodzovala poľnohospodárske plodiny a svojím správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov, ako aj návštevníkov obce. Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné," informovala ŠOP SR.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Podpoľanie ŠOP SR medvedicu identifikoval na základe podrobného protokolu identifikácie sinantropného jedinca medveďa hnedého. Správanie šelmy bolo na základe monitorovania vyhodnotené ako reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich v lokalite.

Štátna ochrana prírody ďalej informovala, že ide už o druhú elimináciu medveďa v katastrálnom území obce Očová.

Medveď v Liptovskom Mikuláš (detail + spomalenie)
Video
medved Čítajte viac VIDEO: Nepochopiteľné. Medveďa hnal autom stovky metrov medzi domami v Očovej
68 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Očová #odstrel medveďov #Rudolf Huliak